Sonntag, 30. Oktober 2011

Surinamese Media and the landright conference - lack of journalistic qualities or a deliberate misinformation



When the Surinamese government and some Surinamese media speak about manipulation of Maroons and Indigenous People on the landright conference in Colacreek which should have caused the declaration presented by Ricardo Lewis the articles below from Dagblad Suriname show what real manipulation is in these days. Since many years Nardo Aluma is no more chairman of the OIS. Why is there no hint in these articles about this fact? The recent government under President Venetiaan used him already as a “government Amerindian” to sow discord between the indigenous people. The media should know about the quarrels between him and the new elected board of OIS which produced an excellent video about the landright problem with just the same claims Ricardo Lewis presented in Cola Creek.
Here are some excerpts from this video, which is published in internet and won prices in foreign countries.  Why do Surinamese media abstain to enlighten such facts? Is it a lack of journalistic qualities or a deliberate misinformation?


OIS distantieert zich van resolutie Vids en Saramaccaanse Gezagdragers  

Geplaatst: 24/10/2011

Paramaribo -  Het bestuur van de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) is diep geschokt en teleurgesteld door de abrupte beëindiging van de langverwachte conferentie inzake het Grondenrechtenvraagstuk van Inheemse- en Marronvolken in Suriname. De conferentie werd halverwege beëindigd door de leiding van de conferentie, vanwege het feit dat enkelingen uit de leiding van de hierboven genoemde organisaties een zogenaamde “resolutie” aan de conferentie hebben voorgehouden, met als inhoud verregaande standpunten van Inheemse- en Marronvolken met betrekking tot het vraagstuk als te zijn de standpunten van de zijde van Inheemsen en Marrons. Deze standpunten werden staande de conferentie en wel vóór de discussieronde in de werkgroepen samengesteld, zonder bijbetrekking van de vele participerende Inheemse en Marrongroepen en/of organisaties. Volgens de indieners van de “resolutie” zouden deze standpunten en voorstellen het eindresultaat van de conferentie moeten inhouden, vandaar dus dat zij de discussies in de werkgroepen niet meer nodig achtten.

De OIS vindt deze handeling van de leiding van de Vids en de VSG een verregaande arrogantie en zelfonderschatting en een rechtstreekse boycot van jarenlange strijd van de Inheemse volken in Suriname. Wij verwachten daarom dat deze leiders uit de twee organisaties onmiddellijk hun verontschuldigingen aanbieden aan het hoogste gezag van het land, de President van de Republiek Suriname, en aan de totale binnenlandse samenleving voor hun vernietigende daden. De OIS distantieert zich daarom van alle handelingen van de hier genoemde organisaties en/of lieden, aldus een persbericht van de OIS. 

Nardo Aluma:
‘Iedereen wil goud hebben, dat kan toch niet!’

Geplaatst: 24/10/2011

Paramaribo -  ‘Iedereen wil goud voor zichzelf hebben. Dat kan toch niet! Onze Grondwet zegt duidelijk dat de natuurlijke hulpbronnen ons allemaal toebehoren.
En wij dienen de Grondwet te respecteren. Wanneer de Staat ons al een afgebakend gebied heeft toegewezen voor het doen van jacht, visvangst en blijkt dat er natuurlijke hulpbronnen in de bodem zitten, kan alsnog onderhandeld worden met de Staat. Maar niet dat je bij voorbaat moet stellen dat alle schatten in de bodem jouw toebehoren. Je kan niet bij voorbaat eisen gaan stellen’, zegt de voorzitter van de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS), Nardo Aluma, desgevraagd aan Dagblad Suriname.
De Nationale Grondenrechtenconferentie, die vrijdag van start ging te Colakreek, is op een fiasco uitgelopen na de indiening van een resolutie door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) en de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers. In de resolutie zijn er tal van eisen gesteld. Deze eisen moesten volgens de indieners als eventuele aanbevelingen dienen, anders was verdere deelname aan de conferentie niet meer nodig. De OIS die zich distantieert van deze resolutie heeft inmiddels een verklaring de deur doen uitgaan.

De OIS-topman zegt steevast dat de organisatie achter president Desi Bouterse staat met zijn goede bedoelingen om de grondenrechtenkwestie aan te pakken. Dat er een scheuring zou kunnen ontstaan binnen de Inheemse gemeenschap betreffende de grondenrechten, hier ligt Aluma niet wakker van. ‘Dat weten we al lang, dat je niet bij voorbaat met eisen moet komen.‘ Hij stelt dat er een tactische politieke fout is gemaakt.‘Er moest niet op deze manier zijn gehandeld’, oppert Aluma betreffende het opstellen van de resolutie. Volgens Aluma dient er respect opgebracht te worden voor de structuren van een nationale conferentie.‘Nu zijn we weer teruggevallen.
Terwijl de conferentie juist het aanzetpunt was voor een oplossing.’
Over het opstellen van de resolutie geeft Aluma het volgende commentaar. ‘Deze is in een kamer opgesteld door slechts enkele personen die weten te schrijven.’ Ook voor Aluma kwamen de eisen van de Inheemse groep als een verassing over. Dit had als gevolg dat diverse Inheemse kapiteins boos de conferentie verlieten. Voor Aluma was het discussiëren in werkgroepen gedurende de conferentie het meest essentiële. Echter, hiertoe kwam het niet.



Nardo Aluma:
‘Verontschuldigingen aanbieden is prima’ 
 

Geplaatst: 27/10/2011
Paramaribo -  Dinsdag bevond zich een delegatie bestaande uit gezagsdragers en kapiteins van het zuidelijk deel van Suriname bij president Desi Bouterse om hun verontschuldigingen aan te bieden betreffende de aanbieding van de resolutie tijdens de nationale grondenrechtenconferentie. Hoewel de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS), zich eerder had gedistantieerd van dit stuk, bevond zich ook een vertegenwoordiger, kapitein Euwka vanuit Sipaliwini, in de groep. ‘Het is goed dat het gebeurd is. Je verontschuldigingen aanbieden is prima’, reageert de voorzitter van de OIS, Nardo Aluma, tegenover Dagblad Suriname.

Door de delegatie werd voorgehouden dat zij zich niet bewust waren van wat in de resolutie die is aangeboden door de VIDS en de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers, was opgenomen. Akkoord gaan hiermee zonder te weten wat de resolutie inhoudt, wordt door Aluma bestempeld als ‘ondoordacht handelen’. Dat de kwestie is rechtgetrokken middels de excuses, stemt hem goed. ‘Anders zou er sprake zijn van manipulatie. Maar goed dat de personen tijdig tot de ontdekking zijn gekomen wat de resolutie inhoudt en dat zij hebben aangegeven niet erachter te staan.’

Volgens Aluma moet dit een wijze les zijn voor de Inheemse gezagsdragers en ervoor zorgen dat dit zich niet meer herhaalt. De OIS heeft zich vanaf het prille begin gedistantieerd van de resolutie. Dat er hierdoor sprake is van een scheuring binnen de Inheemse groep, staat volgens Aluma buiten kijf.
‘Onze grondwet zegt duidelijk dat de natuurlijke hulpbronnen ons allemaal toebehoren. En wij dienen de grondwet te respecteren’, stelde Aluma eerder nadat de grondenrechtenconferentie op een fiasco was uitgelopen.‘Wanneer de Staat ons al een afgebakend gebied heeft toegewezen voor het doen van jacht, visvangst en blijkt dat er natuurlijke hulpbronnen in de bodem zitten, kan alsnog onderhandeld worden met de Staat. Maar niet dat je bij voorbaat moet stellen dat alle schatten in de bodem jouw toebehoren. Je kan niet bij voorbaat eisen gaan stellen.’

‘De resolutie is in een kamer opgesteld door slechts enkele personen die weten te schrijven’, zegt Aluma. De eisen van de Inheemse groep kwamen voor Aluma ook als een verrassing. Diverse Inheemse kapiteins hebben boos de conferentie verlaten. 


Indigenous Suriname from pe wed on Vimeo.
Rights-, Land-, Development- and Health situation of the indigenous people in Suriname.

Video produced by the Organization of Indigenous People in Suriname (OIS).

With first results of the researches in the wayana village Apetina concerning the mercury contamination of its inhabitants.




Keine Kommentare: