Sonntag, 23. Oktober 2011

Starnieuws - Conferentie Colakreek mislukt

22 Oct, 15:46
116be8a38e07d3466bdb979f0fd7ce42.jpg
Deelnemers van de conferentie krijgen te horen dat de conferentie wordt afgebroken. (Foto: Ramon Keijzer)
De grondenrechtenconferentie op Colakreek is mislukt. De vertegenwoordigers van Inheemsen en Marrons willen zaken die lijnrecht zijn tegenover de visie van de regering. Op grond hiervan heeft president Desi Bouterse besloten de conferentie af te breken.


Er was bijkans honderd procent een andere mening in de conferentie dan de inzichten die de regering heeft. De Inheemsen en Marrons willen grondwetswijziging en zeggenschap over de grond en natuurlijke hulpbronnen. Eerder was er overeenstemming over een aantal zaken. Gisteren heeft de president nog met verschillende granmans en kapiteins gesproken. De conferentie is tien maanden voorbereid.


Voorleggen aan DNA
De ministers en de organisatiecommissie hebben de standpunten van de Inheemsen en Marrons aangehoord. Er is afstemming gepleegd met de president die niet in de zaal was maar wel op Colakreek. Het was duidelijk dat er geen consensus bereikt zou worden. De president liet aan de vergadering weten dat hij zijn hoofd buigt en deze kwestie voor zal leggen aan De Nationale Assemblee, die het wetgevende orgaan is.


Jennifer van Dijk-Silos van de organisatiecommissie spreekt van een grote terugval. "Wij zijn weer op punt nul beland. Mensen begrijpen niet dat het om een nationaal vraagstuk gaat en dat gezamenlijk een oplossing gevonden moet worden. Nu zijn wij nog verder van huis. Mijn hart bloedt", zegt Silos. Iets na drie uur werd de conferentie, die rond 12 uur geschorst was, hervat en het besluit van de president werd meegedeeld aan de conferentie.

Keine Kommentare: