Dienstag, 4. Oktober 2011

Starnieuws - 9% beroepsbevolking werkt in mijnbouwsector

Starnieuws - 9% beroepsbevolking werkt in mijnbouwsector:

04 Oct, 10:30
f148218c9a532b3f12813796bee6c632.jpg
De economie vertoont een verontrustende scheefgroei. Minder dan 9% van de beroepsbevolking werkt in de mijnbouwsector. Goud, aardolie en bauxiet omvatten ongeveer 94% van de exportwaarde van goederen, bij tijdelijke hoge exportprijzen.

Dit staat in het Ontwikkelingsplan (OP) dat de regering voor behandeling heeft ingediend bij De Nationale Assemblee. Benadrukt wordt dat de grootste groei van de economie zit in de bodem uitputtende mijnbouwsector. De wereldmarktprijzen van deze producten vertonen grote fluctuaties, die nadelig werken voor kleine economieën. "De ervaring leert dat de gevoeligheid alleen kan worden doorbroken door diversificatie en de industriële verwerking van mijnbouwproducten tot eindproduct", aldus het OP.

Geen ideale situatie
Er wordt op gewezen dat de bijdrage van de drie mijnbouwproducten aan de betalingsbalans, het nationale inkomen en het staatsinkomen disproportioneel zijn. Er is een geringe bijdrage aan werkgelegenheid en inkomensverspreiding. De mijnbouw omvat nu 40% van het nationaal inkomen, ruim 80% van het netto deviezeninkomen en ongeveer 40% van de lopende staatsontvangsten. Bij deze grote hap, blijkt dat relatief weinig mensen een baan hebben in deze sector.

In het OP wordt gesteld dat de groei van investeringen en van inkomen de afgelopen decennia overwegend was in niet-duurzame mijnbouw, onder andere vanwege de hoge prijzen van olie en goud. Duurzame productiesectoren zoals agrarische, bosbouw en industrie is volgens het OP verwaarloosd, ondanks het gunstige groeipotentieel. Er zal in de planperiode 2012-2016 veel aandacht worden besteed aan diversificatie van de economie.

Keine Kommentare: