Freitag, 21. Oktober 2011

Starnieuws - President: Grondgebied Suriname niet deelbaar

21 Oct, 11:15
a35281140013757f60af327cebf0a666.jpg
President Desi Bouterse spreekt de grondenrechtenconferentie op Colakreek toe. (Foto: Ramon Keijzer)
President Desi Bouterse zei in de openingsspeech van de grondenrechtenconferentie op Colakreek vandaag dat "het Surinaams gebied ondeelbaar is. Dat is het uitgangspunt om te komen tot een oplossing van dit eeuwenoude vraagstuk".


De president zei dat een Surinaamse oplossing gevonden moet worden voor dit probleem. Hij wees erop dat oplossingen die in het buitenland gevonden zijn, niet op hoeven gaan voor Suriname. Hij deed een beroep op de participanten om op basis van omstandigheden in eigen land tot een vergelijk te komen.


Ingewikkeld vraagstuk
Bouterse nam alle tijd om zo eenvoudig mogelijk uit te leggen dat het om een ingewikkeld probleem gaat dat in de koloniale periode is ontstaan. De regering erkent de rechten van in stamverband levende bevolkingsgroepen. De president benadrukte dat het land van alle Surinamers is. Dit geldt voor de oudste bewoners, de indianen, en alle andere bevolkingsgroepen die hiernaar toe zijn gebracht om te werken.


"Wij zullen samen een oplossing vinden, want wij staan niet tegenover elkaar", zei Bouterse. Hij legde uit dat mensen uit het binnenland ook deel uitmaken van de regering. Zij zijn nauw betrokken bij dit vraagstuk. Ook zij geven aan dat het niet een gemakkelijke job is.


Oplossing vinden
De president wees erop dat de regering in het gesloten coalitieakkoord gesteld heeft dat het grondenrechtenvraagstuk opgelost zal worden. En dit zal ook gebeuren. Hij vroeg alle participanten om vrijelijk hun mening te uiten, binnen het raamwerk van de conferentie.


De president erkent dat zaken moeilijk zijn voor de binnenlandbewoners omdat de grondenrechten niet goed geregeld zijn. Veel mensen kunnen geen zaken doen omdat ze geen titel op de grond hebben. Bouterse zei dat hij tal van voorbeelden kan opnoemen over onrecht dat plaatsvindt. "Maar wij gaan eruit komen. Wij zullen deze 'hebi' oplossen", beloofde het staatshoofd. De conferentie duurt tot en met zaterdag.

Keine Kommentare: