Dienstag, 18. Oktober 2011

Suriname gaat dood!

Suriname Stemt || Suriname gaat dood!:


Suriname Gaat Dood!


Door Sukrutanta on the 26 Oct 2010 in Discipline,Economie

Kankantri
(kankantrie aan de Boomssloot)
Suriname ligt op sterven. Haar kinderen staan erbij en kijken ernaar: is ze nog te redden? Ze wordt langzaam vergiftigd: kwik moet ze vreten, ze dieken* haar uit op zoek naar goud. olie en bauxiet. Ze vervuilen haar prachtige lichaam met rommel die ze niet meer willen, oude wasmachines, televisies en kapotte mobieltjes, plastic zakken, bamie-bakjes, etcetera.
Groot vuil langs de Brokopondolaan
(groot vuil gewoon gedumpt langs de Brokopondolaan)
Mama Sranan vraagt niet veel van haar kinderen, alleen een beetje onderhoud. Haar prachtige bomen aan de Wagenwegstraat en Dr. Nassylaan, die al honderden jaren schaduw bieden en de stad verfraaien zijn er straks niet meer omdat haar zonen van Milieubeheer geen ladder hebben om de bomen regelmatig te snoeien en onderhouden.
Oranjetuin
(de Oranjetuin met de bomen van de Dr. Nassylaan)
Er is ruzie onder haar kinderen, jaloezie en hebzucht vieren hoogtij. Er wordt gedobbeld en gestolen, dieren worden vergiftigd of mishandeld, kleine kinderen worden regelmatig misbruikt in Sranankondre. Mama Sranan wordt kaal als een kale kankantri, die zich niet buigt, maar trots de kale kruin hoog houdt, torend boven de hoofden van haar Srananamans. Toch schaamt ze zich diep, omdat haar kinderen niet willen deugen, al huilt ze “bloedtranen”. Ze vertellen haar elke dag hoeveel ze van haar houden, maar ze liegen!
Ashiane is een **grebi mofo voor de Sranan senioren die vaak jarenlang keihard hebben gewerkt maar geen goede oude dag hebben daar. Soms krijgen de oudjes pakketten uit het buitenland, maar voordat ze er wat van krijgen hebben de verzorgsters erin “gegrabbeld”, alsof het voor hun is, ja ‘t is WEL waar.
Jongeren hebben de hoop al opgegeven, zullen ze ooit een huis kunnen bezitten om een gezin te stichten? Vijfduizend kan je per maand krijgen in een massage tent: mixtype Hindostaans Javaans Creools zeggen ze, zo verdien je tenminste wat. Wie zijn ze? Die mensen die dit soort zaken runnen? Hebben ze geen kinderen? Want er werken ook minderjarigen voor ze, ja ja! Geld geld geld alles draait om geld, en toch.. het is nooit genoeg. En wie zijn die drugsbazen die Suriname schande geven?
Weer een enorme hoeveelheid coke onderschept, nu in Karachi. Ay boi! Er is geen geld, ma die Chinezen komen hier giftshops neerzetten met goedkope “YingYeng” spullen. Ze verkopen en maken de dollars over naar China. Ze houden ons vierkant voor de gek zogenaamd asfalteren ze wegen… ik geloof echt dat ze alleen hier naartoe komen om zich te oriënteren, wat willen die Surinamers? Ooooo den lobi krosi:dus.. begin maar een “Giftshop”! Vegunning krijgen ze makkelijk ondrotafra. Durf niet te gaan vragen om een vergunning als Srananman of uma, mmmmmmm je gaat lopen hoor! Geen wonder dat ze liever bij Lanti gaan werken. Daar heb je tenminste SZF en kan je een persoonlijke lening nemen.
Surinamers planten niet meer. Vroeger plantte en kweekte iedere Surinamer tomaten tajerblad, en hielden een paar kippen voor de owru yari pom. Bijna willen ze nu pomtayer importeren. Surinamers eten nu druiven en buitenlandse appels , want die manja olijf en birambi gaan “op azijn” ja ook guave, mope, kersen en amandel dan? Aay a switi.. maar… . Kleine kinderen weten niet meer wat rijp fruit is, alles gaat “op azijn”. Knippa kennen ze wel. Vroeger mochten kinderen geen knippa eten, want ze konden stikken in de pit. Sommige kinderen moeten knippa helpen verkopen om eten op tafel te hebben.

(knippa)
Mama Sranan weri, a’é ****dyeme.. de kinderen maken zich op om haar bigi yari te vieren, maar ze heeft geen plezier ***”fa mi kan prisiri ef mi oso doti?” vraagt ze zich af. Nauwelijks 35 jaar en ze is al levensmoe….
*graven
** De rand van het graf
*** hoe kan ik feesten als mijn huis smerig is?
**** ze zucht

Keine Kommentare: