Montag, 17. Oktober 2011

Grand opening museum Pikin Slee ‘A Saamaka gudu no mag lasi’

door Milton Hubard

17/10/2011


PIKIN SLEE - “A Saamaka gudu no mag fu lasi. Un no wani mek den gwenti fu den bigi sma fu unu lasi. Den jongu wan musu leri den tu”, zegt Paitoya Saaki, voorzitter van Stichting Totomboti. De grand opening van het Saamaka Marron Museum in het dorp Pikin Slee vond zaterdag plaats en zijn organisatie heeft dit geïnitieerd, waarna zij de dorpelingen achter zich kregen.

Bij de totstandkoming van van het museum kreeg Totomboti ondersteuning van verschillende lokale en internationale ngo’s, maar ook sponsoring van Staatsolie en Suralco. Tijdens de feestelijke opening waren er ook toespraken van vicepresident Robert Ameerali en minister Falisi Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Behalve de ruim 1.500 bewoners van het dorp waren er nog enkele honderden gasten op de been.

Ameerali vindt het museum het resultaat van een goede samenwerking en zelfvertrouwen. “Efu un man wroko makandra, dan un kan du bigi sani”, zei hij in zijn toespraak. De vicepresident vertegenwoordigde president Desi Bouterse en gaf namens het staatshoofd aan zeer blij te zijn met de aanwinst in het binnenland. Hij vindt evenals minister Pinas dat cultuur een zeer belangrijk element is voor de bevordering van toerisme. “Mindri wan busi ini wan dorpu un seti wan museum”, was de beschrijving die hij eraan gaf.
De TCT-minister noemt duurzaam toerisme een ‘onuitputtelijke’ bron van inkomen voor het land en meent dat behoud van cultuur een goede trekpleister is voor toeristen. Zowel Pinas als Ameerali beloofde dat de regering zich zal inzetten om alle kennis en kunde over de marroncultuur, in de rest van de wereld naar Suriname te halen.
Totomboti is een groep rastafarians, die veel waarde hecht aan het cultureel erfgoed van de saramaccaners. Zij lopen al heel lang rond met het plan dit vast te leggen, maar kwamen niet eerder dan drie jaar geleden op het idee de gebruiken en gewoontes in een museum vast te leggen. Na lokale en internationale musea bezichtigd te hebben, is het gelukt om het museum in februari 2010 op te leveren. Zij hadden toen een soft opening, terwijl zij zelf ervaring opdeden en lokaal personeel door professonals lieten trainen. De groep rastafarians is vooral blij met de ondersteuning die ze van de bewoners van Pikin Slee en verschillende organisaties genieten. Het enthousiasme dat ze bij de overheid hebben geproefd, is ook een enorme voldoening voor de initiatiefnemers.-.

Keine Kommentare: