Mittwoch, 4. April 2012

Coalitiepartner AC eist uitzonderen massamoord

Waterkant.Net

PARAMARIBO, 4 apr – Geen amnestie voor de massaslachting in het dorp Moiwana. Dit is de keiharde eis van coalitiepartner A Combinatie, AC. Pas bij uitsluiting van de legeractie uit 1986 is steun mogelijk voor de nieuwe amnestiewet. Volgens AC-leider Ronnie Brunswijk is het alles of niets. De eis plaats de partners wel voor een dilemma.

Toegeven betekent ruim voldoende steun voor amnestie. Maar het is ook snijden in de eigen vingers. Want de kritiek op de oude amnestieregeling is dat die uitzonderingen maakt. Sommige periodes en gevallen komen wel in aanmerking en andere niet. AC valt vooral over het typeren van de slachtoffers van Moiwana als verdachten. “Dit kunnen we niet accepteren”, zegt Brunswijk tegenover de Ware Tijd. Het kan er niet in dat de merendeels vrouwen en kinderen zo worden beschreven.

Volgens het wetsvoorstel komt er amnestie voor personen die van strafbare feiten worden verdacht “in het kader van verdediging van de staat en/of omverwerping van het wettig gezag, zoals de gebeurtenissen in december 1982 en de Binnenlandse Oorlog.” Ook speelt het vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten. Het Hof eist vervolging en berechting van de verantwoordelijken voor de massamoord. Bij de legeractie werden ruim veertig burgers omgebracht.

1 Kommentar:

pewedd hat gesagt…

The position of the so called "Maroon Parties" in the amnesty wet question is spotlighting the structure of the Surinamese political and social mechanisms. Every group is fighting for it´s own interests without great moral and ethical scruples. Terms as solidarity, justice and human rights are used a lot but are only meant for the own group. This attitude produces nice speeches as heard in parliament in the last days but leaves a feeling of vanity and hypocrisy.