Donnerstag, 5. April 2012

Yasser Riedewald: Dit is onrechtvaardigheid!

Starnieuws 05 Apr, 00:10

Yasser Riedewald, zoon van de vermoorde advocaat, Harold Riedewald in De Nationale Assemblee woensdag. 

“Ik weet nu dat er geen gerechtigheid te vinden is in Suriname. Wat hier is gebeurd, is onrecht op hoog niveau, een steek in me rug”. Geëmotioneerd, maar tot het eind van de vergadering gebleven in ‘het huis van de democratie’, heeft Yasser Riedewald moeten meemaken hoe het parlement besloot de daders van de 8 decembermoorden vrij te spreken van elke straf. Ze krijgen amnestie, zonder schuldbekentenis en zonder spijtbetuiging.

Yasser is de zoon van Harold Riedewald, advocaat die slachtoffer is van de decembermoorden. Hij is verbijsterd door de wijze waarop het wetsontwerp werd aangenomen woensdagavond. “Wat hier is gebeurd, is een grote onrechtvaardigheid”, herhaalt Yasser ontredderd in een interview met Starnieuws en de Ware Tijd. Het wetsontwerp werd aangenomen met 28 stemmen voor en 12 tegen.

Onrecht
“Ieder schijnt te vergeten dat mede dankzij de vijftien slachtoffers er democratie is en zij vrijuit mogen praten. We hadden ook in een dictatuur kunnen leven. Nu willen ze die vrijheid gebruiken om die amnestiewet door te drukken”, zegt Yasser. Voor hem is het onmogelijk dat aan een moordenaar, die vijftien mannen uit hun bed heeft laten slepen, heeft mishandeld en vermoord, amnestie wordt gegeven. “Als het een politieke situatie was, had ik er geen problemen mee gehad maar dan moet dat eerst bewezen worden".

Yassar zegt dat hij ondanks alle emotie deze behandeling van de amnestiewet persoonlijk wilde meemaken. Yasser, die vanaf de aanvang van de vergadering op de publieke tribune zat, werd opgemerkt door het assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP). De parlementariër, die beneden in de zaal tegenover Yasser zat, merkte op een goed moment tijdens de vergadering op dat hij moeilijke momenten heeft steeds bij het opkijken geconfronteerd te worden met de geëmotioneerde zoon van de vermoorde advocaat. “We praten niet alleen tegen elkaar maar tegen het volk en de nabestaanden", zei Asabina.

Misbruik
Yasser zegt voor het eerst meegemaakt te hebben hoe de wet misbruikt kan worden. Hij beschuldigt Desi Bouterse ervan jonge politici te misbruiken voor zijn eigen belang en behoud. Al vanaf Bouterse president werd van Suriname had hij het voorgevoel dat iets dergelijks stond te gebeuren. “Ik ken Bouterse gelukkig niet persoonlijk maar ik kan wel vermoeden waartoe hij in staat is’, zegt Yasser.

Het rechtsproces was voor Yasser Riedewald de enige houvast op een mogelijke rechtvaardiging van wat hem in december 1982 is aangedaan. Geloof in wat het vervolgtraject zal zijn na de aanname van de wet, heeft hij niet. Volgens hem kan hij moeilijk dat deel van de samenleving dat van deze kwestie af wil, kwalijk nemen. “Ze hebben ook niet alle en juiste informatie. Ik weet dat 8 december niet gewoon een dag was waarop vijftien mensen zijn vermoord, maar dat mensen het leven is ontnomen die opkwamen voor hun rechten, voor democratie.

Wilfred Leeuwin

Keine Kommentare: