Donnerstag, 29. Dezember 2011

VSG benieuwd naar Saamaka-rapportage regering

De Ware Tijd
door Astrid van Oosterum

29/12/2011
Paramaribo - “In feite is er de afgelopen anderhalf tot twee jaar niets gedaan.” De Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) is daarom benieuwd naar wat de regering in haar rapportage aan het Inter-Amerikaanse Hof wil presenteren. Hugo Jabini van de VSG tevens assembleelid voor NDP is er het afgelopen regeringsjaar vooral veel ‘in de lucht gepraat’.
De Inter-Amerikaanse commissie voor de Rechten van de Mens heeft Suriname een aanmaning gegeven om uitvoering te geven aan het Samaaka vonnis. Dit vonnis kreeg Suriname in 2008 tegen zich uitgesproken voor het schenden van de rechten van in stam verband levende volkeren, zoals het niet toewijzen van grondenrechten. “De aanmaning komt als reactie op de door ons aangeleverde rapportage. Ons standpunt is dat de overheid onvoldoende tot geen stappen heeft genomen om het vonnis uit te voeren.” Jabini hoopt dat de sommatie zorgt voor een inhaalslag vanuit de staat om de grondenrechten voor twaalf Saramaccaanse stammen te erkennen. “Sinds het aantreden van dit kabinet is uitvoering van het vonnis beloofd.” Volgens de VSG’ er is het tijd die belofte na te komen. “Allereerst moeten de grondwetten die de positie van Inheemse volkeren benadelen aangeduid worden zodat experts deze kunnen aanvullen of wijzigen.” Verder is het een prioriteit om concessieverstrekking stop te zetten en de rechtspositie van het traditioneel gezag
veilig te stellen.
De Staat werd in 2008 onder meer verplicht binnenlandbewoners recht te geven op die gronden die zij van oorsprong bewonen en vóór eind 2008 een ontwikkelingsfonds ter waarde van 225.000 US dollar op te zetten. De intentie van minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling (RO) om binnen een jaar aan het Saamaaka-vonnis te voldoen, zag hij met het mislukken van de grondenrechten conferentie in Colakreek (21 en 22 oktober) in rook opgaan. De regering wilde niet alleen rechten van de Saraamaccaanse stammen aanpakken, maar ook die van de gehele inheemse bevolking. “Deze aanpak is weer een voorbeeld van veel praten. Uiteindelijk levert het dus niets op”, aldus Jabini.
De demarcatie van het leefgebied van de Saramaccaners is in beeld gebracht, maar ondertussen staat de overheid zonder de lokale gemeenschappen in te lichten hun woongebieden of delen daarvan onverminderd in concessie af aan derden. Iets wat het hof al in 2004 aangaf als iets dat direct stilgezet moest worden. Suriname heeft tot 30 maart gekregen om een gedetailleerde rapportage op te sturen aan het Hof met daarin de acties die uit het vonnis zijn voortgekomen. Daaropvolgend dient Suriname het Inter-Amerikaanse hof om de drie maanden op de hoogte te houden van de activiteiten om het vonnis uit te voeren.-.

Keine Kommentare: