Donnerstag, 15. Dezember 2011

Land van niemand en iedereen

Parbode
Written by Euritha Tjan A Way
THURSDAY, 01 DECEMBER 2011
land-van-niemand.jpgWe schrijven 2016. Suriname bestaat niet meer. Deze soevereine staat is onderverdeeld in vier gebiedsdelen. De Javanen hebben Commewijne en Marowijne geclaimd, met alle in en op de bodem aanwezige natuurlijke hulbronnen. Het tweede deel is Nickerie, dat nu van de Hindostanen is, evenals de opbrengsten van de agrarische sector aldaar. Het derde deel is het gebiedsdeel van Para tot Sipaliwini dat van de inheemsen en Marrons is, ook met alle daarbij behorende natuurlijke hulpbronnen. Gebiedsdeel vier, bestaande uit Paramaribo, Coronie (tja... wat valt daar te halen), Wanica en Saramacca met een overwegend Creoolse bevolking, is veranderd in niemandsland.
Geen enkele multinational onder-handelt meer met vertegenwoordigers van deze vier gebieden, omdat er geen duidelijke leider is. De Aucaners en Saramaccaners claimen beide dat zij de onderhandelingen mogen voeren voor de ontginning van goud in het gebiedsdeel Para-Sipaliwini. De inheemsen voeren oorlog met deze Marrons, omdat zij vinden dat zij de eerste bewoners van het land zijn, dus de Marrons moeten hun eerst om toestemming vragen, alvorens een overeenkomst te sluiten voor het ontginnen van goud en het kappen van hout. Geen enkele bundeling wordt erkend door de andere.
Via subgroepen die allemaal particuliere beveiligingsbedrijven in de hand nemen, worden de natuurlijke hulpbronnen het land uitgesmokkeld. Niemand wordt daar beter van. Integendeel, hongersnood en kwikvergiftiging grijpen om zich heen. De Hindostanen in Nickerie kunnen het niet eens worden over wie de zoveelste poging zal wagen om toch te onderhandelen voor de beste rijstprijs. Een deel wil dat Guyana hen vertegenwoordigt, een ander deel vindt Imro Manglie beter, terwijl Rashied Doekhie alles doet om als vertegenwoordiger te kunnen optreden. In Marowijne en Commewijne hebben de oprukkende groep Marrons de Javanen bijna zover gekregen dat zij wel akkoord gaan dat Ronnie Brunswijk het goud ontgint en het geld verdeelt. Maar de onderhuidse spanningen tussen deze twee groepen spelen steeds vaker op. De Chinezen zijn overal kind van de rekening. Zij worden gezien als de brenger van alle kwaad met hun hoge prijzen. Maar deze groep is de Chinese maffia geld schuldig voor de overtocht naar Suriname, dus zij kunnen niet vertrekken. De criminaliteit stijgt naar ongekende hoogten. Voormalig Suriname is een voorbeeld in de wereld hoe een semibeschaafde natie (semi, want de laatste gekozen president was een drugsveroordeelde), kan afglijden naar bandeloosheid zonder einde. Dood en verderf heersen, want de gebiedsdelen hebben geen van allen een politie- of militaire eenheid. Er bestaat geen sociaal stelsel meer en intellectuelen zijn al lang vertrokken. Garimpeiros mijden Suriname en Brazilië heeft aan de grens met Suriname prikkeldraad met levensgevaarlijke stroomstoten geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat deze gekte het land niet komt binnensluipen. Iedereen weet nog hoe deze misère begon, althans men noemt twee zaken die als katalysator op elkaar gewerkt hebben. De eerste is de eis van de Inheemsen en Marrons in 2011 dat hun traditionele leefgebieden hen alleen toebehoren en dat zij de eigenaren moeten zijn van alle hulpbronnen die zich aldaar bevinden. Het tweede was dat een Marron-goudzoeker werd neergeknald door iemand die of van het beveiligingsbedrijf Mozart was, of van de Counter Terrorism Unit (CTU). Over deze Unit werd steeds vaker en harder gefluisterd dat de logistieke man, tevens zoon van ex-president Desi Bouterse, Dino, en de voorzitter van het managementteam van de Commissie Goud-ordening, Gerold Dompig, belangen hadden in de goudvelden en de kleine goudzoekers brodeloos maakten, zodat zij het grove geld konden verdienen. Wegens grote belangen van alle betrokken partijen liet de grote kleine Indiaan zaken op zijn beloop, terwijl De Nationale Assemblee weigerde het vraagstuk aan de orde te stellen. Niemand weet waar de ex-president nu is, maar men fluistert dat hij een optrekje heeft op Apoera, waar hij als koning van de Inheemsen leeft. Het zou zomaar kunnen, in 2016!

Keine Kommentare: