Freitag, 28. Oktober 2011

Ook parlementariërs tegen zelfbeschikkingsrecht Tribale volken - Popelen niet om arbitrale rol

De Ware Tijd
door Astrid van Oosterum
27/10/2011

Paramaribo - Hoewel niemand er zich hard over uitlaat, blijkt uit gesprekken met DNA-leden dat het parlement de eisen op onder meer ‘zelfbeschikkingsrecht’, gesteld door Inheemsen en Marrons tijdens de grondenrechten conferentie in Colakreek, onrealistisch vinden.
Zowel leden van de coalitie als oppositie spreken van een te verregaande eis en vinden dat de kwestie breed besproken moet worden met de gemeenschap. Het besluit van de president om de kwestie naar De Nationale Assemblee te sturen, wordt echter niet door alle DNA-leden gesteund.
“De president moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Hij heeft in zijn verkiezingsprogramma beloofd de grondenrechten kwestie ‘schouder aan schouder aan te pakken’. Nu moet hij niet bij de eerste de beste tegenslag terugkrabbelen en doen alsof DNA een soort praatgroep is.”
Guno Castelen (NF/SPA) spreekt klare taal wanneer hem wordt gevraagd naar zijn mening over de ontwikkelingen omtrent de grondenrechten conferentie, die zaterdag vroegtijdig is afgelast. President Bouterse deed dit nadat een gezamenlijke verklaring namens de Inheemsen en Marrons werd voorgelezen. Delen daarvan zouden lijnrecht tegenover de grondwet staan. Castelen is niet te spreken over de voornemens van de president om de zaak bij DNA te leggen. “De regering moet een goed uitgewerkt voorstel indienen en geen half werk doen en ons daarmee opzadelen. Alleen een volledig uitgewerkt voorstel kan behandeld worden door DNA.”

Verwachtingskloof
BEP-partijlid Ronny Asabina vindt ook dat de president in gesprek had moeten gaan over de verklaring, in plaats van de hele conferentie af te gelasten.
“Het was de president zelf die wilde dat in alle openheid gepraat werd. Wanneer de gemeenschappen dat dan doen, moet daarvoor een opening zijn.” Asabina wijdt de ontstane situatie aan een verwachtingskloof tussen de regering en de twee bevo- lkingsgroepen. “Ik vraag mij af of de voorbereidingscommissie wel voldoende met de doelgroep heeft gecommuniceerd. Hoe kan anders zo’n taxatiefout ontstaan?” De zaken die de Inheemsen en Marrons in de verklaring naar voren brengen zijn, volgens Asabina, niets nieuws. “Ook al vind ik dat de eisen niet te behalen zijn, dan nog moet erover gesproken worden. Tijdens de voorbereidingsfase zou hier al aandacht aan besteed moeten zijn en daarnaast hadden de plannen van de regering getoetst moeten worden.” Hoewel de BEP’er het jammer vindt dat de conferentie op deze wijze gestrand is, verwacht hij niet dat het parlement belast zal worden met de verdere behandeling van de kwestie. “De president zal zijn woord houden en ‘schouder aan schouder’ zoeken naar een oplossing. Ronald Venetiaan (NF/NPS) neemt een afwachtende houding aan in het geheel. Hij heeft de resolutie van de Inheemsen en Marrons nog niet onder ogen gehad en wil afwachten wat de president verder gaat doen. “De DNA zal moeten afwachten wat de president voor ogen heeft. Hij kan een voorstel indienen of de resolutie kan ingezonden worden.” Melvin Bouva (Mega Combinatie /NDP) vindt de eis van de gemeenschappen een verregaande. Hij stelt echter dat het staatshoofd er goed aan doet om het parlement te raadplegen. “Als een deel van de bevolking aangeeft achter de ingediende resolutie te staan is het verstandig de vertegenwoordigers van de samenleving hun werk te laten doen. Ondanks de teleurstelling van de president heeft hij de mening gerespecteerd en nu gaan wij de gemeenschap peilen.” Zowel Bouva als Harish Monorath (Nieuw Suriname) menen dat de president het goed verwoorde, toen hij stelde dat Suriname één en on
“Wat deze mensen willen druist in tegen de Grondwet. De regering beslist uiteindelijk want de granmans en kapiteins hebben die positie niet, omdat ze geen wettelijk kader hebben”, beargumenteert Monorath. Tegelijkertijd onderschat hij de beschermingsdrang die de bevol- kingsgroepen hebben niet. “Iedereen heeft recht om grondgebied te vragen, maar deze stellingname is onrealistisch.” Naast woongebied eisen ze ook jachtgebied op en alles wat erop en eronder zit. We hebben het hier over driekwart van het land waarover de regering eigendomsrecht zou moeten afstaan.”

Gelijkheidsbeginsel
Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh (VHP) betreurt het dat de, lang van te voren geplande, conferentie tot een vroegtijdig einde is gekomen. “Alle natuurlijke hulpbronnen behoren toe aan de staat. Iedereen in het land moet grond aan kunnen vragen zoals dat gebeurt in het kustgebied. De overheid kan hierin geen uitzondering maken voor het binnenland. Dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Als wij de Marrons en Inheemsen eigendomsrecht verschaffen op alle delfstoffen in hun grondgebied moeten we dat bij alle grondaanvragers doen.”
Het had volgens Randjietsingh niet gehoeven dat de zaak nu in DNA komt. “Naar mijn mening had de president het gesprek juist verder moeten voeren. Deze mensen waren ontvankelijk voor dialoog en er had een doorbraak kunnen ko-men.”

Vertraging
Hoewel niet ieder gesproken DNA-lid de verklaring van de Inheemsen en Marrons tot in detail kent, twijfelen ze allen aan de kans die de resolutie maakt in DNA. Randjietsingh geeft aan niet te zullen meewerken aan het geven van rechten op delfstoffen, die aan de staat toebehoren. Bouva denkt voornamelijk aan de vertraging die dat zal opleveren. Naast de begroting en het Meerjaren Ontwikkelings Plan (MOP) zal dit punt op de agenda moeten worden gezet. Dat wil volgens Bouva niet zeggen dat de kwestie binnen een dag in behandeling komt. “We spreken hier over enkele maanden en dat is erg jammer.”.-.


Keine Kommentare: