Gevolgen kwikgebruik Suriname op termijn merkbaar
Geplaatst op vrijdag, oktober 14th, 2011 om 4:14 am in Economie, Natuur,Nieuws uit SurinamePARAMARIBO, 14 okt – Het gebruik van kwik bij de goudwinning zal op termijn gevolgen hebben. Dit zegt minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling, RO. Er is geen ontkomen aan, Suriname zal massaal moeten afkicken van het levensgevaarlijke metaal. Dat het nog lang niet zover is, bewijst de ‘goudbeurs’.
Overheid en private ondernemingen spaarden kosten noch moeite om de beurs in elkaar te zetten. De bedoeling: het natuurlijke milieu en de mens sparen. “Bodemdegradatie en gevaren voor de volksgezondheid behoren tot de bedreigingen”, zegt Diko. Het is dan ook meer dan tijd dat er actie komt. Het kwikgebruik moet volledig worden uitgebannen. Het mag dan de snelste weg lijken, het is die niet.
De beurs moet het aanschouwelijk maken ook. “We gaan de mensen bewijzen dat het kan, milieuvriendelijk goud winnen”, zegt Gerold Dompig van de commissie Ordening Goudsector. Hij zich ervan bewust dat een lange weg te gaan is. De import van kwik is al jaren verboden. Frappant genoeg is het gebruik niet illegaal. Dus wordt het spul op grote schaal gesmokkeld. Volgens Dompig zijn er andere methoden die ook nog meer rendement opleveren.
En wanneer wordt @#^%#@$%^%#^!$!& het bezit van kwik nu eens verboden en komt er een zware sanctie op te staan???
10 jaar & 10.000.000 SRD is nnog te weinig.
neusIk zou gaan voor milieuvriendelijke methodes. En het gebruik van schadelijke stoffen verbieden. Indien iemand ermee wordt betrapt moet men deze zwaar straffen en zijn spullen afpakken. Deze mensen denken niet aan de toekomst maar om zo snel mogelijk geld te verdienen ten koste van het milieu.
Paagaljullie hebben het alleen over kwik , maar what about die zeer giftige cyanide die Iamgold op grote schaal in onze bodem pompt , daar hoor ik niemand over.
SabimangWaar louter hebzucht de boventoon voert is er geen ruimte om na te denken over de eigen veiligheid, laatsaan aan de volgende generaties. Ik heb ze zien rondlopen op Maripaston.
De goudkoorts druipt er gewoon van af. Functionarissen die met de telmaat van de klok bukken om te zien wat er ligt van hun gading. En eigenlijk zielig om te zien.
Paramanliko rinus,je bent net zo stom als je eruit ziet..
je bent minister en weet niet wat te doen,dus ben je ongeschikt..
advies,, je gaat weg ,,of je bent verplicht onmiddellijk maatregelen te treffen z.a. tenstrengste verboden om dat spul te gebruiken..
iedereen die ermee loopt gebruikt direct inbeslag nemen en deze figuren verbannen opsluiten voorleggen bij de rechter..
alle goud voorraden inbeslag nemen deze doorverkopen aan de centrale bank sme.en dit project ermee financïeren.
zal je zien hoe snel dit verandert berbetert..
maar je moet wel durven..
marcelDe gevolgen zullen niet te overzien zijn, Indianen en djoekas worden de eerste slachtoffers. Wie gaat dat betalen, hun baas op wie ze hebben gestemd. vergeet het maar.
deterministLaat Diko dat aan zijn partijgenoot Waterberg gaan vertellen. Waterberg beweerde eens dat kwik geen gevaar vormde voor de binnenlandbewoners, ze hoefden als voorzorg er slechts voor te zorgen de koppen van vissen niet te eten, want alle kwik hoopt zich volgens hem op de kop van de vis, grotere onzin verkondigen is volgens mij niet mogelijk.
Dompig moet ons ook niet proberen wijs te maken dat milieuvriendelijke goudwinning mogelijk is, goudwinning is per definitie niet milieu vriendelijk, hoogstens is de ene vorm van winning minder schadelijk dan de andere, maar allemaal zijn ze uiteindelijk zeer schadelijk voor het milieu.
Ba Anansi@Sabimang
Dat cyanide zwaargiftig is zal niemand ontkennen maar het komt gewoon in de natuurvoor en wordt snel afgebroken. Vroeger werd cyanide massaal gebruikt om gietijzerepannen en potten roestbestendig te maken. En het sap dat uit de geperste cassave komt is ook cyanide, ook wel blauwzuur of pruisiche blauw. De indianen gebruiken het daarom om vis te vangen.
Ook in bittere amandelen zit de stof en aan de stof ontlenen amandelen ook hun geur.
Bij 26 graden verdampt de blauwzuur waarna het in de lucht snel afgebroken wordt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofcyanide
Kwik daarintegen is een zwaarmetaal (letterlijk en figuurlijk) dat in elke samenstelling giftig is en BLIJFT. Groot probleem met kwik is dat het zich neerzet op de rivier bodem en dan jaren later weer in de voedselkringloop komt omdat vissen e.d. de grond omwoelen. Dat heeft tot gevolg dat een groot deel van het kwik dat de afgelopen jaren gebruikt is al in de bodem is opgeslagen en dat we NU dusal met rivieren zitten die voor de komende 100 jaar zwaarvergiftigd zijn. Nu al zijn de concentraties die de kinderen in het binnenland hebben ONACCEPTABEL hoog. De rest van het land volgt.
neushttp://www.surinam.net/content/kwikvergiftiging-suriname-niemand-zal-zeggen-ik-heb-het-niet-geweten
http://www.waterkant.net/suriname/2008/09/02/kwikvergiftiging-houdt-suriname-niet-uit-de-slaap/
http://leonwijngaarde.blogspot.com/2008/09/massale-kwikvergiftiging-in-apetina.html
http://www.nujij.nl/algemeen/video-kwikvergiftiging-onder-de-surinaamse.5545395.lynkx#axzz1amEXjTaw
http://sranan-news.blogspot.com/2008/09/massale-kwikvergiftiging-in-apetina-is.html
We stree go moro vara, follow the leader krijsen een schare oliedomme aanhangers, proost,proost een bluelabel ijs met (kwik)water krijsen enkele parasieten in het Park. Oeng tjies deng dong djoekasma.
deterministIk ben heel erg blij dat een ieder op dit forum, voor en tegenstanders, dat zo snel als mogelijk kwikgebruik verboden moet worden en dat er heel zware straffen en verbeurd verklaring van het goud, gelegd moeten worden bij overtreding.
Roy CocoHet is nu zaak dat of de assambleeleden van de coalitie en van de oppositie gezamenlijk een initiatiefwet moeten indienen, aangezien de regering te lang erover doet om dit daadwerkelijk te veranderen.
Weg met die rotzooi.