Donnerstag, 7. März 2013

Surinamers werkloos in ‘verkeerde’ sectoren economie

Waterkant.Net


PARAMARIBO, 7 mrt – Surinamers lijken werkloos te zijn in ‘verkeerde’ onderdelen van het economisch leven. Met een werklozenleger van zo’n veertigduizend op een bevolking van nog geen half miljoen, zou je denken dat elke baan welkom was. Niet dus. Surinamers blijken best kieskeurig. Een Filippijns uitzendbureau is bereid bij te springen.
De regering kreeg al een verzoek om Filippijnse staatsburgers toe te laten. Behoefte is er wel. “Momenteel hebben we een tekort in de bouwsector, de visserij en ook beveiliging. Er is voldoende werk”, zegt Steven Relyveld, topambtenaar op het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, tegenover de Times of Suriname. De regering zit met de handen in het haar. Er zijn op termijn duizenden arbeiders nodig voor grote civieltechnische projecten.
Ondanks een werkloosheidscijfer van ongeveer tien procent, zijn die krachten er gewoon niet. Formeel staan honderden personen te boek als werkloze. “Maar die willen allemaal een functie bij de overheid en dat kunnen we niet geven”, aldus Relyveld. Het blijft niet alleen bij kieskeurigheid wat het soort werk betreft. Ook de voorwaarden waaronder gewerkt moet worden, blijken mee te wegen. Voor Relyveld genoeg reden te concluderen dat het werkloosheidscijfer weinig te maken heeft met gebrek aan werk.

Keine Kommentare: