Mittwoch, 13. März 2013

Drieduizend illegale goudzoekers Sarakreek verwijderd

DWTonline.com
‘No nonsense’ optreden OGS

Drieduizend illegale goudzoekers Sarakreek verwijderd

13/03/2013 - Fariel Menso
dWT archief - 
Gerold Dompig
dWT archief - Gerold Dompig  
PARAMARIBO - Vanaf november tot en met begin deze maand zijn drieduizend illegale goudzoekers verwijderd uit het Sarakreek gebied; tweeduizend Brazilianen en duizend Surinamers. In totaal zijn er tweehonderd illegale goudmijnen ontdekt. De operaties zijn uitgevoerd door de Commissie Ordening Goudsector (OGS) en gaan lopen nog.
OGS-voorzitter Gerold Dompig benadrukt het 'no nonsense' optreden van zijn manschappen. "Als je helemaal geen papieren hebt, is het direct wegwezen."
Afvalwater
Volgens Dompig zijn tijdens de ordening, goudzoekers ontdekt die geen concessie hadden over het gebied waar zij goud wonnen. In sommige gevallen zijn en worden de mensen begeleid om hun werk volgens de regels te doen.
Ook goudzoekers die afvalwater in de Sarakreek loosden zijn onmiddellijk verwijderd. Volgens parlementariër Ronny Asabina (BEP) is het water van de Sarakreek en zelfs dat van het stuwmeer vervuild. "Het drinkwater van de mensen is totaal vervuild door de goudwinningactiviteiten in het gebied", geeft Asabina aan.
Onduidelijkheid
Er is veel onduidelijkheid over de kleine goudwinning voor de bewoners van het dorp Sarakreek. "De bewoners worden door het centraal gezag of door de OGS niet ingelicht over ontwikkelingen in hun woon- en leefgebied. De overheid dient de gemeenschap te informeren over goudconcessies die worden verstrekt", benadrukt Asabina. Hij zegt dat de bewoners zich zorgen maken over de toestand in het Sarakreek gebied, want zij zien personen in militair uniform het gebied afbakenen zonder daarvan op de hoogte te zijn gesteld. "Alvorens er een concessie over een bepaald gebied wordt gegeven plegen de Geologische Mijnbouwkundige Dienst en het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen overleg met het traditioneel gezag daar", stelt Dompig.
Hij voegt eraan toe dat er wel gevallen zijn geweest waarbij er geen overleg was. Daarvoor kan hij echter geen verklaring geven.
Verdrijven
Er zijn ook gevallen waarbij bewoners onlangs uit hun gebied zijn verdreven door gewapende mannen, weet Asabina. Hij vermoedt dat de gewapende mannen werkzaam zijn bij een beveiligingsbedrijf van een goudconcessionaris in het gebied. Als voorbeeld haalt de parlementariër aan dat een goudzoeker door gewapende mannen is verwijderd uit een gebied dat aan zijn grootouders toebehoort.
"Dit geval is aangekaart bij de OGS, maar zij hebben nooit opgetreden", weet Asabina. Bewoners worden voorgehouden dat zij over de nodige papieren moeten beschikken om goud te winnen. Het DNA-lid vraagt zich af hoe deze personen over concessies kunnen beschikken, terwijl bewoners, die sinds 1994 concessies hebben aangevraagd die nog niet hebben gekregen.-. 

Keine Kommentare: