Mittwoch, 2. November 2011

Linscheer ontkent belangen in goudsector

Starnieuws
02 Nov, 11:00
acd98d982e7961882d79b3ab61a7c3d5.jpg
Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid van het kabinet van de president tevens belast met de supervisie Ordening Goudsector ontkent tegenover Starnieuws dat hij belangen heeft in deze branche. André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) zei vanmorgen op Radio ABC dat Desi Bouterse en Winston Jessurun belangen hebben in de goudsector. Linscheer was ook in de goudbusiness. 

Linscheer zegt dat hij nooit een concessie heeft gehad. Hij heeft in de beginjaren negentig aan goudwinning gedaan op concessies van anderen. "Ik ben er allang uit en heb geen enkel persoonlijk belang in de goudsector. Ik heb geen concessie en heb ook nooit aangevraagd", benadrukt Linscheer. Hij heeft ook geen belangen meer bij Mozart Security; dit bedrijf heeft hij enkele jaren geleden verkocht.

Goud exportbedrijf
Jessurun zegt aan Starnieuws dat hij lid is van de raad van commissarissen van goudexportbedrijf Amazone Gold. "Dit is geen geheim. Ik doe niet aan goudwinning en heb geen concessie", benadrukt Jessurun. Hij zegt een bescheiden aandeel te hebben in het bedrijf dat in jaren negentig is opgericht en een effectieve bijdrage levert aan de goudsector. "Ik ben echt niet een van de land lords", aldus Jessurun.

Misiekaba zei vanmorgen op ABC dat "iedereen weet dat meneer Bouterse sinds jaar en dag in de goudbusiness zit". De parlementariër zei dat hij niet over de president praat, want hij was al actief in de sector voordat hij deze functie had. Misiekaba gaat ervan uit dat de president zijn belangen heeft overgedragen omdat de grondwet nevenfuncties verbiedt. Volgens Misiekaba is Jessurun "één van de big guys in de goudbusiness".

Ondernemerschap
"En zo heb je een paar klinkende Chinese namen die ook tot de big guys gerekend mogen worden. Dat zijn meer de mensen die zitten bij dat stuk dat geëxporteerd wordt", aldus Misiekaba. Hij zegt geen problemen te hebben met mensen die willen ondernemen. Waar het bij hem om gaat is dat mensen al meerdere concessies hebben en nog meer willen, terwijl anderen die jaren aanvragen doen niet aan bod komen.

Het assembleelid gaat ervan uit dat mensen die nu met taken zijn belast, ook afstand hebben gedaan van persoonlijke belangen in de goudsector.
"Natuurlijk als je president bent geworden dan zegt de grondwet dat je je niet mag verenigen met wat voor soort ander werk dan ook. Dus ik neem aan dat de president, de heer Bouterse nadat hij president is geworden, zaken heeft afgewikkeld, aan anderen heeft gegeven. Daar ga ik ook van uit van anderen die een andere functie hebben die onverenigbaar zijn met andere werkzaamheden. Als mensen willen ondernemen, akkoord. Maar ze moeten niet doen alsof die belangen er niet zijn", zegt Misiekaba. Hij pleit voor sociale rechtvaardigheid bij de uitvoering van het Ontwikkelingsplan. Goud is 'big business'. De ordening moet de samenleving ten goede komen.

After knowing these facts the reason for the termination of the land rights conference in Colacreek by the Surinamese President and the confrontation with Indigenous People and Maroons who are claiming for their land rights on tribal land - which also is "goldmine-land" - seems obvious.

Keine Kommentare: