Samstag, 7. Januar 2012

'Waterberg vertelt eerste grote leugen'

NoSpang
zaterdag, 07 januari 2012 06:07
Paramaribo - De oogartsen van Suriname Eye Center, een afdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), zeggen dat de minister van Volksgezondheid, Celsius Waterberg, de eerste grote leugen in het nieuwe jaar heeft verteld. De bewindsman heeft gezegd dat Surinaamse oogartsen geen patiënten behandelen als ze eenmaal bij een Cubaanse oogarts zijn geweest. “Dit is gewoon de eerste grote leugen die Waterberg vertelt voor dit jaar”, zegt oogarts Jerrel Pawiroredjo. Hij geeft aan dat de Surinaamse oogartsen hun eigen landgenoten nimmer in de steek laten, omdat ze hoge ethische normen hanteren.


Foto: Minister van Volksgezondheid, Celsius Waterberg


“We behandelen niemand als paria’s. Wat dus wel gebeurt, is dat we mensen zien bij wie de ogen onherstelbaar beschadigd zijn door een operatie elders en dan kunnen we geen hulp meer bieden in een heleboel gevallen. Dat zeggen we ook aan hun namelijk dat we hier geen hulp meer kunnen bieden. Die mensen worden niet weggestuurd.

We zeggen hun wat er mis is gegaan.” Pawiroredjo zegt dat deze mensen worden geadviseerd om terug te gaan naar de dokter die hen heeft behandeld en te vragen wat er is gebeurd. “Het ergste is dat een heleboel patiënten soms niet eens weten wat voor operatie gedaan is.

Het hoort zo dat je, als je een patiënt hebt behandeld, je een brief schrijft naar de huisarts met alle gegevens, maar als die mensen zijn geholpen door Cubanen hebben geen van ze documenten over wat gebeurd is.” Hij zegt dat elke oogarts de opdracht heeft om elke patiënt te behandelen.

Een ander commentaar van de minister dat Surinaamse oogartsen duurder zijn, veegt de oogarts van de tafel. “De grootste groep van de mensen die we behandelen zijn mensen met een on- en minvermogen kaart en die geen cent betalen. Het is dus gemeen om te zeggen dat de Cubanen goedkoper zijn.

Arme mensen betalen nul cent, wat is goedkoper dan die nul cent”, vraagt hij zich af. De oogarts vindt dat de minister een politieke deal, namelijk de Cubanen binnen halen voor 1.1 miljoen dollar, wil rechtvaardigen door de Surinaamse oogartsen te besmeuren.

“Als de minister die 1 miljoen had geïnvesteerd in eigen ziekenzorg dan waren alle problemen opgelost, maar hij vraagt ons nimmer wat we allemaal nodig hebben om beter te performen. Tot nu toe zijn we op eigen houtje vooruitgegaan”, aldus de oogarts.
(S.Bissesar)

Keine Kommentare: