Freitag, 6. Januar 2012

Granman: Vonnis kan leiden tot binnenlandse oorlog

Starnieuws
06 Jan, 00:01
75befef517cbeeaffd84329124f499d2.jpg
Granman Belfon Aboikoni
Granman Belfon Aboikoni doet een beroep op de overheid en de rechterlijke macht de traditionele wetten en gewoontes te blijven respecteren. Het vonnis van rechter Alida Johanns en de herbevestiging door rechter Anand Charan heeft kwaad bloed gezet bij de Saramaccaners. Er wordt toestemming gegeven aan het gezin van de overleden Stanley Jabinie om hem te begraven op Nazareth-Djomongo, nabij Nieuw Aurora.

Deze kwestie gaat niet langer tussen het gezin en de rest van de familie van Jabinie, maar is een gevecht van de Saramaccaanse gemeenschap geworden. Granman Aboikoni zegt in een telefoongesprek met Starnieuws dat het vonnis van de rechter een potentiële voedingsbodem is voor een vete en binnenlandse oorlog.

Krutu stam
Op een donderdag gehouden krutu op Asidonopo, waar Aboikoni met vrijwel alle stamhoofden, kapiteins en andere traditionele gezagdragers bijeenkwam, is een eenduidig standpunt ingenomen. De begrafenis van Jabinie kan met of zonder vonnis van de rechter niet plaatsvinden op Nazareth-Djomongo.

Het opperhoofd van de Saramacaners legt uit dat het gezin van de overledenen de keus heeft hem te begraven op de begraafplaats van de lo (familie) op traditionele wijze, of te kiezen voor een andere openbare begraafplaats in Paramaribo. Hij wordt niet op de plek die Jabinie vóór zijn overlijden zou hebben aangewezen. “A moro betre mi taki now, want te a oorlog broko mi, noch lanti o mang fu stop ing”, zegt Aboikoni.

Bloed vloeien
De granman wil voor alle duidelijkheid benadrukken dat hij, noch districtscommissaris Naltus Naana toestemming aan het gezin van Jabinie heeft gegeven voor de begrafenis op Nazareth-Djomongo. Na vernomen te hebben dat de uitvoering van het eerste vonnis niet gestuit kan worden, is op de krutu donderdag besloten dat een omvangrijke groep van de Saramacaners naar Nazareth-Djomongo gaat om te voorkomen dat de begrafenis daar plaatsvindt.

“Als de politie komt, zal ze niet alleen enkele personen moeten neerschieten, maar ook mij, omdat ik samen met mijn mensen daar zal staan”, zegt Aboikoni. Hij legt uit dat het beter zou zijn geweest wanneer de advocaat van de familie en de rechter zich goed hadden laten informeren en respect hadden opgebracht voor het traditioneel gezag door hem te contacten over deze zaak. Waarnemend korpschef Humphrey Tjien Liep Shie stelt zich op het standpunt dat de politie alleen bijstand kan verlenen aan het gezin van Jabinie, indien er een schriftelijke toestemming kan worden overgelegd om het stoffelijk overschot op Nazereth Djomongo ter aarde te bestellen.

Recht gezegevierd
Na het tweede vonnis donderdag door kort geding rechter Charan, zei de woordvoerder van de familie, Nico Abinie, dat het recht heeft gezegevierd. “Wij zijn beide keren in het gelijk gesteld omdat wij het recht aan onze zijde hebben”, zei hij in gesprek met journalisten. Abinie stelde dat de begrafenis normaal gepland wordt. Hij hoopt dat de politie bescherming zal verlenen aan de familie.

Abinie zei dat er nog geen datum voor de begrafenis is bepaald omdat er een kort geding ingediend was door de tegenpartij om de uitvoering van het vonnis te stuiten. Er is gewacht op de uitspraak van de rechter. Nu is de weg weer vrij om over te gaan tot de begrafenis. Jabinie is sinds 6 november overleden. Abinie erkent dat in het dorp er een probleem is. Daarom rekent hij op de bescherming van de overheid. Abinie zegt dat Suriname een land is waar godsdienstvrijheid in de grondwet is verankerd. De overledene en zijn gezin behoren tot de Volle Evangelie en willen dat volgens hun geloof de begrafenis plaatsvindt op Nazareth- Djomongo. De tegenpartij heeft beroep aangetekend tegen het vonnis.

Keine Kommentare: