Dienstag, 10. Januar 2012

Veiligheidschef vraagt onderzoek drugsaantijgingen

De Ware Tijd
door Ivan Cairo 10/01/2012
Paramaribo - Er komt onderzoek naar beweringen van ex-assembléevoorzitter Indra Djwalapersad, dat gewapende machten drugstransporten vanuit Guyana naar Suriname escorteren en beschermen.
Mochten de beschuldigingen onterecht zijn, volgt een strafklacht tegen Djwalapersad wegens smaad en laster. Dat zegt directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, in gesprek met de Ware Tijd. Djwalapersad deed de uitspraken, die gisteren door dagblad Suriname zijn gepubliceerd, onlangs tijdens een radioprogramma. Ze zou de uitlatingen hebben gedaan aan de hand van een interview met de Guyanese politiechef van Berbice, Steven Merhai, die op 30 december een bezoek bracht aan gewestelijk politiecommandant van Nickerie, Stanley Benschop. Linscheer zegt een brief te hebben geschreven naar de procureur-generaal, waarin gevraagd wordt een “diepgaand onderzoek” in te stellen naar mogelijke betrokkenheid van gewapende diensten bij drugstransporten, zoals de ex-assembléevoorzitter beweert.

“Het zijn zeer ernstige beschuldigingen en als het onderzoek niets boven tafel brengt, zullen we tegen haar ook een klacht indienen wegen smaad en laster”, zegt de veiligheidschef. Hij neemt het Djwalapersad vooral kwalijk dat ze de informatie waar ze mogelijk over beschikt, niet ter bestemder plekke en wel bij de procureur-generaal heeft gedeponeerd.” Hij zegt het interview van Merhai ook op de radio te hebben gehoord, maar nimmer deze politiefunctionaris over mogelijke betrokkenheid van Surinaamse veiligheidsdiensten bij drugstransporten heeft horen praten.
Linscheer legt verder uit, dat er volgens de grondwet slechts twee gewapende machten bestaan: het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname. Geen van beide vallen overigens rechtstreeks onder de president. “Met haar uitspraken besmeurd Djwalapersad niet alleen deze twee veiligheidsinstituten, maar ook alle ondersteunende veiligheidsdiensten die met speciale taken zijn belast”, zegt de veiligheidstopper. Hij vermoedt dat politieke motieven schuilen aan de verdachtmakingen. Linscheer: “Dit is zuiver politiek en is bedoeld om de president te beschadigen. Maar tegelijkertijd breng je ook schade aan de andere organen. Waarschijnlijk heeft ze geen andere issues. Dit is onverantwoordelijk gedrag.”

Vooral omdat ze voorzitter van het parlement is geweest, had Djwalapersad beter moeten weten. “Dit is kwade opzet als je met de info die je hebt, niet naar de procureur-generaal gaat”, stelt hij verder. De veiligheidschef vermoedt ook dat de aantijgingen bedoeld zijn om de manschappen en leden van de speciale diensten, die belast zijn met de drugs- en criminaliteitsbestrijding, te demotiveren. Hij wijst erop, dat sinds het aantreden van de regering-Bouterse successen zijn geboekt. “Deze successen moeten nu niet besmeurd worden met valse aantijgingen”, zegt Linscheer.-.

Keine Kommentare: