Mittwoch, 11. Januar 2012

Jamaicaanse krant haalt uit naar Bouterse

De Ware Tijd
door Ivan Cairo 11/01/2012
Paramaribo - De Jamaicaanse krant Jamaica Observer heeft in haar editie van gisteren in het redactioneel fors uitgehaald naar president Desi Bouterse als voorzitter van de Caricom.
Vanwege de militaire staatsgreep in 1980, zijn betrokkenheid bij de machtsgreep tegen president Ramsewak Shankar in 1990, zijn verdachtenstatus in het Decembermoordenproces en zijn drugsveroordeling in Nederland mist hij volgens deze krant elke morele autoriteit om de Caricom te leiden. De krant vraagt zich af waar het respect van Bouterse voor de Caricom was, toen hij in februari 1980 de democratisch gekozen regering-Arron omver wierp. “Hij zal niet in staat zijn om met enige geloofwaardigheid Caricoms belangen in het buitenland, met name in Europa, waar hij een criminele veroordeling heeft in een EU-lidland, te behartigen”, schrijft de Jamaica Observer. Het dagblad is het overigens volkomen eens met hetgeen Bouterse in zijn nieuwsjaarrede als Caricom-voorzitter heeft gesteld omtrent de ontwikkelingsrichting die Caricom zou moeten opgaan.

Aanval op Suriname
John van Coblijn, NPS-adviesraadslid, is geschokt, maar MC-fractieleider Ricardo Panka (NDP) tilt niet zo zwaar aan de kritiek. Van Coblijn vindt het commentaar niet alleen een laag bij de grondse aanval gericht tegen Bouterse persoonlijk, maar ook een aanval op Suriname. Hij vraagt zich af waarom de kritiek niet is gekomen toen Bouterse gekozen werd als president en nu pas wanneer hij ook voorzitter van de Jamaicanen is, wordt gelanceerd.
Van Coblijn vermoedt dat achter deze aanval politieke en economische motieven schuilen. Suriname heeft in het verleden tijdens het Caricom-integratieproces vaker weten te voorkomen dat Jamaica toestemming kreeg om goedkope gesubsidieerde rijst uit de VS kon importeren, terwijl Suriname en Guyana wel rijst konden leveren. Van Coblijn: “Nu gaan die mannen met ons afrekenen.” Bouterse’s verleden levert volgens hem grove munitie voor de Jamaicanen om Suriname de rekening te presenteren.

‘Niet onverdienstelijk’
Panka respecteert de mening van Jamaica Observer, maar maakt zich er niet druk om. Het was al lang vooraf bekend dat Suriname voorzitter zou worden van de Caricom en de krant dient haar eigen regering te vragen of ze officieel geprotesteerd heeft dat Bouterse voorzitter zou worden. “Heeft het land behalve de media als lid van de Caricom geprotesteerd”, werpt de fractieleider op.
Panka is van mening dat Bouterse het sinds zijn aantreden als president tijdens zijn bewegingen in Caricom “niet onverdienstelijk” heeft gedaan. Hij heeft helder zijn visie en doelen die hij voor het blok heeft, uiteengezet en aangegeven hoe die gerealiseerd zouden kunnen worden. “Ik zou me niet druk maken om wat de Jamaica Observer zegt, omdat ik weet dat de hele regio achter hem staat”, zegt de coalitieleider.

Caricom-leiders fout
Bij de aanstelling van Bouterse als voorzitter gaan de overige Caricom-leiders niet vrij uit, meent de Jamaicaanse krant. Wat de Jamaica Observer “totaal verbaasde”, is dat Bouterse door de Caricom-leiders “met open armen is ontvangen”, nadat hij in het parlement als president was gekozen. “Zijn bevlekt, ondemocratisch verleden werd naar het schijnt, genegeerd”, verwijt het dagblad. “We betwisten het recht van het Surinaamse volk om de leider van zijn keuze te kiezen niet. We pleiten er ook niet voor dat Caricom Suriname uitsluit. We zijn echter van oordeel dat president Bouterse nooit de erepositie van voorzitter om het regionaal orgaan te leiden, had mogen krijgen.”

Belediging
Van Coblijn ervaart het Jamaicaanse commentaar verder als een belediging naar Suriname en ook hij zoekt de fout bij de overige Caricom-leiders. Die hadden voordat Bouterse president werd signalen naar onder meer de regio en de NDP moeten sturen als ze hem niet wilden hebben als leider. “Ze hadden vanaf het begin signalen naar Suriname en zijn partij moeten sturen. Maar nu zie je de enge belangen.-.”

Keine Kommentare: