Dienstag, 1. November 2011

Traditioneel gezag vindt uitblijven resultaten jammer


Starnieuws

01 Nov, 14:00
de66cf4ccef25f593908be20764cb07b.jpg
De persconferentie vandaag van het traditioneel gezag. Lloyd Read (links), Jose Artist van het bureau van de VIDS en Ewald Poetisi. (Foto: Ramon Keijzer)
Vertegenwoordigers van Inheemsen en Tribale Volken (Marrons) vinden het jammer dat er geen resultaten zijn bereikt op de grondenrechtenconferentie te Colakreek op 21 en 22 oktober. Er waren volgens hen voldoende raakvlakken tussen de organisatiecommissie en de binnenlandbewoners. In de schorsing was ook afgesproken dat de werkgroepen voortgang zouden vinden.

Vertegenwoordigers van Inheemsen en Tribale Volken belegden vandaag een persconferentie op het kantoor van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Zij maakten hun standpunten over het gebeurde rond de grondenrechteconferentie kenbaar.

Afstemming geweest 
Lloyd Read (VIDS) en Ewald Poetisi (Tribale Volken) zeiden dat in de schorsing op Colakreek afgestemd is met de ministers Linus Diko (Regionale Ontwikkeling) en Martin Misiedjan (Justitie & Politie). Toen is afgesproken dat de werkgroepen voortgang zouden vinden. Er zou afgestemd worden met de binnenlandbewoners en de ministers zouden zich verstaan met president Desi Bouterse. Read en Poetisi zeiden dat tot hun verbazing de conferentie, na drie uren schorsing, eenzijdig werd beëindigd.

Op de persconferentie kwam naar voren dat in juli de gezamenlijke verklaring van de Inheemsen en Tribale Volken overhandigd was aan minister Diko. De verbazing van de president is daarom niet te begrijpen omdat de regering al wist wat het standpunt was van de groepen. Dit was niet pas op de conferentie bekend.

Geen opdeling
Over het zelfbeschikkingsrecht en de natuurlijke hulpbronnen moest nog verder worden gesproken. Kapitein Carlo Lewis heeft de gezamenlijke verklaring voorgelezen en uitleg erover gegeven. Deze verklaring werd met gejuich en applaus begroet op Colakreek. De president besloot uiteindelijk de conferentie af te breken want hij zei het niet te kunnen verkopen dat de Inheemsen en Marrons het zelfbeschikkingsrecht en de natuurlijke hulpbronnen op en in de grond claimden.

De vertegenwoordigers van het traditioneel gezag zeggen dat ze “de Surinaamse vlag echt niet in drie of vier stukken willen scheuren”. Zij hebben de gelegenheid niet gekregen om nader in te gaan op deze twee begrippen. Hierdoor zijn zaken volgens hen een eigen leven gaan leiden. 


Keine Kommentare: