Mittwoch, 16. November 2011

Bouterse domineert debat tweede kamer - door Eric Mahabier

De Ware Tijd
DEN HAAG - Het regime Bouterse is een zeer gecompliceerde factor voor Nederland. Deze opmerking maakte Buitenlandse Zaken minister Uri Rosenthal gisteren tijdens het Suriname debat in Tweede Kamer. De opmerking van de bewindsman kwam nadat diverse kamerleden enerzijds allerhande negatieve opmerkingen over Desi Bouterse maakten en anderzijds aangaven dat de relatie met Suriname op het niveau van de samenleving voortgang moet vinden.

Rosenthal zei ook dat Nederland zijn ogen en oren wijd openhoudt voor de problemen in het Surinaams justitieel- en politie- apparaat. Suriname is en blijft belangrijk voor Nederland, zei Rosenthal verder.

Bouterse
Desi Bouterse, daar draaide in hoofdlijnen het Suriname debat om, gisteren in een openbare vergadering van de commissie Buitenlandse Zaken. Al bij de eerste spreker begon het. Louis Bontes van de PVV-fractie zei in zijn spreekbeurt dat Suriname nog steeds een doorvoerland voor wapens en drugs is. En dat dit ook niet anders kan, omdat Bouterse president is. Bouterse zou volgens hem betrokkenheid hebben bij de drugs- en wapenhandel en hij verwees hij verder naar de hoge veiligheidsfunctie die zijn zoon Dino Bouterse bekleedt. Ook de veiligheidsdirecteur van het Surinaamse staatshoofd zou volgens Bontes een dubieuze figuur zijn. Zorgelijk noemde hij de banden die Bouterse met de Venezolaanse president Hugo Chavez onderhoudt. Suriname is volgens hem aan het afglijden en heeft de status van een ‘bananenrepubliek’.
Bontes deed aan Buitenlandse Zaken-minister Uri Rosenthal het verzoek om de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo terug te halen. En ‘per heden’ zou er geen cent meer aan ontwikkelingshulp aan Suriname gegeven moeten worden.
Ook vanwege het feit dat Suriname lid is van de Organisatie van Islamatische Conferentie (OIC). D’66 fractieleider Alexander Pechtold interrumpeerde Bontes en zei niet in te zien waarom de PVV-er met het voorstel komt om de ambassadeur terug te roepen. Pechtold hield Bontes voor wat voor situatie er zou ontstaan indien straks landen hun ambassadeurs uit Nederland terugroepen, omdat Wilders aan de macht zou zijn. Bontes bleef bij zijn standpunt. Harry van Bommel verwees de PVV naar het standpunt van dat het Nederlands kabinet heeft ingenomen ten aanzien van de huidige Surinaamse regering, namelijk dat de verkiezingsuit- slag gerespecteerd wordt en dat Nederland een zakelijke relatie met Suriname onderhoudt en de regering op haar daden beoordeeld zal worden.

Militair ingrijpen

In zijn spreekbeurt wilde Van Bommel meer duidelijkheid over de plannen van Nederland om in 1986 militair in te grijpen in Suriname. In zijn beantwoording ging Rosenthal niet verder dan te verwijzen naar zijn recente beantwoording waar Nederland toegeeft die plannen te hebben gehad. Kort na aanvang van haar spreekbeurt interrumpeerde Bontes CDA fractielid Kathleen Ferrier. Hij nam het CDA fractielid kwalijk dat ze Bouterse zou hebben gefeliciteerd met de verkiezingsuitslag. Ferrier zei hierop dat ze niet Bouterse maar de partij feliciteerde, net zoals ze de PVV en niet de leider Geert Wilders feliciteerde. Bontes maakte ernstige bezwaren tegen deze opmerking van Ferrier. Hij vond dat Ferrier Bouterse niet met Wilders kan vergelijken. Ferrier stelde duidelijk dat ze geen vergelijking maakte tussen die twee en zei toen ook dat ze zo ook de PvdA feliciteerde met de verkiezingswinst. Ook Pechthold kon in zijn redevoering niet om Bouterse heen. Hij zei het standpunt van de Nederlandse regering te kunnen volgen dat er enkel functioneel contact met Bouterse zal zijn wanneer de noodzaak daartoe is. De D’66-fractieleider merkte verder op dat Bouterse nu ruim een jaar aan de macht is en in die tussentijd 25 februari, de dag van de coup, gemaakt heeft tot een nationale feestdag. Verder heeft Bouterse de rechters in het 8 Decemberstrafproces geïntimideerd door hun veiligheidsvoorzieningen terug te trekken. Ook zijn volgens Pechtold schoolboeken teruggehaald waarin Bouterse moordenaar genoemd wordt. Verder merkte hij op dat Bouterse 11 jaar gevangenisstraf in Nederland uit te zitten heeft. Pechtold merkte ook op dat Suriname niet geïsoleerd is en Bouterse naar Zuid Amerika afreist.

Twee sporen beleid

VVD-fractielid Han ten Broeke wilde de stand van zaken weten over het decemberproces. Ook hij vindt dat er sprake is van intimidatie van rechters. PvdA fractielid Nebahat Albayrak vindt dat er een twee sporen beleid naar Suriname toe gevoerd moet worden. Eentje van strikt en fair. Strikt als het om Bouterse gaat en fair als het om de Surinaamse gemeenschap gaat. Albayrak vindt dat de Surinaamse bevolking niet het slachtoffer mag worden, omdat Bouterse de president van het land is. Ook deze opmerking was voor Bontes aanleiding te interrumperen. Bontes merkte op dat het de Surinamers zijn die Bouterse gekozen hebben. Albayrak merkte hierop op dat er altijd een deel van de bevolking is die niet op Bouterse hebben gestemd. Rosenthal zei dat in de toekomstige relatie met Suriname zakelijk zal zijn en de overheid een stap terug doet. de nieuwe relatie zal meer van samenleving tot samenleving gaan.

Keine Kommentare: