Montag, 14. November 2011

Proces landrechten Suriname gaat langer duren

Waterkant.Net
PARAMARIBO, 14 nov – Het proces rond toekenning van landrechten gaat nog langer duren. Dit zegt presidentieel adviseur Jennifer van Dijk-Silos. Het aanvankelijk uitgezette traject naar een redelijk begin, is in één klap weg. Uitgerekend was dat tegen 2013 tenminste een goede opstap mogelijk zou zijn. “Nu weet ik niet wanneer het zal gebeuren.”
Door het abrupt beëindigen van de landrechtenconferentie is niet alleen het overleg afgebroken. Ook de communicatielijnen tussen overheid en de Inheemsen en Marrons liep averij op. “We zijn nu aan het evalueren. Ik denk dat we volgend jaar pas weer doorgaan”, zei Van Dijk-Silos in Welingelichte Kringen. Dan kunnen misschien weer de eerste voorzichtige stappen gezet. Als de conferentie één werkelijkheid naar buiten bracht, is het wel het gebrek aan eenduidigheid.
Het gaat dan niet alleen om de verschillen in inzicht tussen de twee partijen. Er is ook nog de grote samenleving. Het maakt het streven naar gelijkgerichtheid alleen maar moeilijker. “Het gaat niet alleen om het bewustzijn van de doelgroepen, maar van de hele bevolking. Misschien duurt dat een jaar. En dan moet je wetgeving maken. Die moet je aan meerdere mensen voorleggen, want nu gaat de wetgeving voor de hele samenleving gelden”, aldus Van Dijk-Silos.

Keine Kommentare: