Mittwoch, 25. April 2012

VS ambassadeur fietst Brownsberg af ‘Duidelijk nog illegale goudmijners actief’

De Ware Tijd  door Astrid van Oosterum  25/04/2012



Paramaribo - De alweer vierde fietstocht door Suriname van ambassadeur John Nay van de Verenigde Staten (VS) startte deze keer bovenop de Brownsberg. “Ik heb het nieuws over de illegale activiteiten hier natuurlijk gevolgd en we zullen dan ook een kijkje gaan nemen op zo’n kamp.”

Met zijn fietstochten wil de ambassadeur altijd goede gezondheid, natuur en milieu promoten. Zondag was het Wereld Aardedag, wat een extra aanleiding voor de tour betekende. Daarnaast brengt Nay een bezoek aan de vrijwilligers van het Amerikaanse Peace Corps die in de omgeving werken.

foto/Ranu Abhelakh  - Milieudeskundige Laurens Gomes kijkt naar een pot verse rijst, die net van het vuur is gehaald, tijdens een bezoek aan wat zou moeten heten een verlate illegaal goudveld in het Brownsberg Natuurpark op maandag 23 april 2012 te Brokopondo.-.



‘s Avonds mijnen
Met horten en stoten komt de karavaan auto’s bovenop de Brownsberg aan. “Diezelfde weg gaan we affietsen”, wijst Nay zijn medeavonturiers. Met tien man sterk zal de groep de tocht naar beneden inzetten. Onder hen is Erlan Sleur, oud-medewerker van Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) en vraagt, naar eigen zeggen, al jaren aandacht voor de illegale activiteiten op de berg. Hij zal de groep dan ook de weg wijzen naar een illegaal goudmijnkamp.

Op weg naar het kamp, deels lopend, deels fietsend, wordt de groep ingehaald door een bromfietser. De vooruitgereden Sleur vertelt later dat de bromfietser de nog in het gebied werkende goudzoekers heeft gewaarschuwd voor de komst van een groep mensen, onder wie politiemannen. Toevallig is de mijn die de ambassadeur bekijkt, dezelfde als die de Ware Tijd ruim een maand geleden met de ordening goud Sector (OGS) bezocht bij de Irenevallenkreek. “Helaas hebben we moeten constateren dat er op kleine schaal nog steeds wordt gemijnd”, zegt Sleur. “We hebben overigens niet eens het hele gebied doorgereden dus het is best mogelijk dat er achterin nog meer gewerkt wordt.” Een verrassing is het niet voor de oud-Stinasu-medewerker: “Drie weken geleden hoorde ik al dat ze vooral ‘s avonds bezig zijn in het gebied.”

Vaste controlepost

Ambassadeur Nay vindt het zonde wat er met het Brownsberg Natuurpark is gebeurd. “Ik heb nu met eigen ogen gezien wat voor schade is aangericht. Er wordt duidelijk nog illegaal gemijnd in het park. Zodra we van het kamp vertrokken, hoorden we de machines alweer aanslaan.”

Op de Brownsweg wordt het peloton ingehaald door de auto’s van de OGS. Nadat de foto’s met de ambassadeur zijn genomen, vertellen de mannen van de goudordening dat zij nog twee tot drie keer in de week patrouilleren in het natuurpark. “Er zou een vaste controlepost moeten zijn om zeker te zijn dat illegale goudzoekers wegblijven.” Voor de OGS is dat niet te doen. “We hebben Stinasu gevraagd dit op zich te nemen, maar vooralsnog zien wij dat niet gebeuren.” Volgens de OGS-delegatie is het probleem niet binnen enkele maanden op te lossen. “Er zou minstens een jaar lang permanente controle moeten zijn.” Na een enerverende dag op de Browns- berg rijdt Nay met zijn gevolg richting de Afobaka waterkrachtcentrale. De avond is dan al aan het vallen en de groep heeft nog drie dagen fietsen voor de boeg tot zij terugkeren in Paramaribo.-.

Keine Kommentare: