Samstag, 10. März 2012

Rozendaal roept Bouterse op om waarheid te vertellen

Starnieuws 
Ruben Rozendaal, verdachte in het 8 december strafproces, roept Desi Bouterse en de overige acht nog in leven zijnde coupplegers op om de waarheid te vertellen. Hij legde bezwarende verklaringen af tegen diverse verdachten. Rozendaal betuigde spijt aan familie Kamperveen voor het ophalen van André Kamperveen, die Fort Zeelandia niet meer levend verliet. 

Rozendaal heeft ook vakbondsleider Fred Derby opgehaald en zegt hem rechtstreeks gebracht te hebben naar de toenmalige bevelhebber Bouterse. Volgens hem zaten Errol Alibux, Badresein Sital, Ivan Graanoogst, Roy Horb en enkele anderen ook in de kamer. Hij is vrijdag op de zitting van de krijgsraad teruggekomen op de op 8 mei vorig jaar afgelegde verklaring over Bouterse. Hij zei nu dat Bouterse wel in het fort aanwezig was. Eerder zei hij: "Ik heb tijdens het hele proces Bouterse niet gezien". Rozendaal legde uit dat hij zich op 8 mei niet goed voelde omdat hij kort tevoren een nierdialyse had ondergaan. De verdachte zei dat hij niet wist dat de mensen vermoord zouden worden. Hij is ook niet op de hoogte van een draaiboek.

Onthullingen 
De verdachte zei niet te geloven dat Horb, toen de tweede man in het leger, zelfmoord heeft gepleegd. Ook Guno Mahadewsingh, lid van groep van 16, zou niet verdronken zijn in Brazilië toen hij met Bouterse daar was. Hij is vermoord. Wilfred Hawker, eveneens een van de coupplegers, zou in een hinderlaag beschoten zijn door Bouterse en Ramon Abrahams. Roy Tolud, lid van groep van 16, die als vermist te boek staat, is volgens zijn informatie ook dood.

Verschillende mensen, onder wie ook Bouterse hebben geprobeerd hem te weerhouden om verklaringen af te leggen of naar de zitting te gaan. Bouterse zou hem gevraagd hebben om een drugsvliegtuig te kapen, waarbij hij rugdekking zou krijgen van Melvin Linscheer. Ingrid Waldring, die goed bevriend was met Rozendaal, zou in bijzijn van getuigen Bouterse een moordenaar hebben genoemd. Zij heeft Bouterse thuis bij Rozendaal leren kennen en ze zijn uiteindelijk getrouwd.

Een hebi 
Rozendaal zegt dat Bouterse hem beloofd had dat hij zou meewerken om de waarheid over 8 december 1982 te vertellen. Dit is echter niet gebeurd. Daarom heeft Rozendaal besloten wat hij weet te openbaren. Om dezelfde reden was hij vorig jaar op 8 december naar de herdenkingsdienst van de nabestaanden geweest. Hij merkte op dat er een 'hebi' rust op Suriname, daarom is het belangrijk dat zijn voormalige makkers hun verstand gebruiken en de waarheid vertellen.

"Ik ben geen moordenaar. Ik wil niet dat mijn kinderen en kleinkinderen hieronder gebukt gaan. Ik ben ziek en ben 55. Ik wil dat de waarheid wordt verteld", aldus Rozendaal. Nadat hij Kamperveen en Derby op 7 december 1982 had opgehaald, kreeg hij de opdracht om het gebouw van 'de Moederbond' in brand te schieten en hij moest ook naar Radika gaan, die in brand stond. Deze opdrachten voerde hij uit samen met Roy Esajas en Iwan Dijksteel. "Toen ik om half zes terugkwam naar het Fort, zocht ik naar Paul Bhagwandas. Iemand zei: ga boven kijken. En daar zag ik diverse lijken liggen". Het verhoor van Rozendaal duurde twee uur en twintig minuten.

Keine Kommentare: