Samstag, 31. März 2012

Martosatiman orienteert zich in Brownsberg Natuurreservaat :: Suriname :: Informationen und Bilder

:: Suriname :: Informationen und Bilder

PARAMARIBO - Er komt steeds meer informatie naar boven over de omvang van de vermeende fraude en mismanagement bij de Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu).Het blijkt dat er de afgelopen jaren vrijwel niets is gedaan aan behoud en upgrading van ecotoerisme in het Brownsberg Natuurreservaat. Niet alleen is het gebied veranderd in een lucratieve illegale goudmijn, ook staan de toerismefaciliteiten, waar het gebied aanvankelijk voor bestemd is, er verwaarloosd bij.

Minister Simon Martosatiman van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB) trekt vandaag zelf het gebied in om zich te vergewissen van de situatie die hem is gerapporteerd. De lodges zijn sterk verwaarloosd´, zegt de bewindsman aan de krant. Het Wereld Natuur Fonds (WWF), dat de afgelopen jaren miljoenen heeft gepompt in het behoud en de o­ntwikkeling van het Brownsberg Natuurreservaat, heeft alle vertrouwen opgezegd in Stinasu-directeur Frans Kasantaroeno, die momenteel is geschorst. Het WWF heeft aangegeven dat het de geldkraan dichthoudt, zolang er geen nieuwe leiding komt bij Stinasu. Er wordt rechtstreeks gedeald met Martosatiman, die nog het vertrouwen geniet van het WWF.

Ik ga ook naar het gebied toe waar de goudactiviteiten hebben plaatsgevonden´, zegt de bewindsman aan de krant. Hij zegt de indruk te hebben dat er sprake is van een o­nherstelbare vertrouwenscrisis tussen het WWF en de huidige directie van Stinasu. Daar kan hij begrip voor opbrengen, gezien de fondsen die beschikbaar zijn gesteld om het Brownsberggebied te o­ntwikkelen tot een ecotoeristische attractie. De bedoeling is om alles zo goed mogelijk te herstellen, na de schade die is aangericht door de illegale goudexploitatie en de staat waarin de faciliteiten zich bevinden in kaart zijn gebracht. Momenteel wordt ook een o­nderzoek voorbereid door het Openbaar Ministerie, omdat er sterke aanwijzingen zijn dat er is geknoeid met de financiële administratie. Kasantaroeno is door de Commissie Ordening Goudsector (OGS) en de illegale goudzoekers aangewezen als de persoon die toestemming heeft gegeven voor de illegale activiteiten. De beschuldigingen zijn niet o­ntkend.

Anmerkung:
It´s strange that the goldmining activities were not detected earlier. The Brownsberg nature reserve is the oldest and most frequented national park in Suriname. It´s easy to go there. WWF seems to sponsor the park for years without any control of the money.

Keine Kommentare: