Mittwoch, 21. März 2012

Dompig medeplichtig aan vernietiging Brownsberg

Suriname Stemt  Door Stanley Li A Pau on the 20 Mar 2012


Witikreek
In binnen- en buitenland is geschokt gereageerd op de onthullingen van het World Wild Life Fund (WWF) Guiana’sover de grootschalige aantasting van het Natuurpark Brownsberg, 12.200 hectare groot, door kleinschalige goudzoekers, zelfs Gerald Dompig heeft ‘geschokt’ gereageerd, terwijl hij toch beter zou moeten weten. Tijdens een vliegreis boven het gebied heeft het WWF meer dan vijftig locaties geregistreerd waar illegale mijnactiviteiten plaatsvinden. Alle paradepaardjes van het WWF worden vernietigd, de Irenevallen, de Witikreek, Wakibasu, de Leovallen en noem maar op. Naar schatting van Dompig (!) zijn vijftienhonderd tot tweeduizend illegale porknokkers werkzaam in het gebied.
De eerst verantwoordelijke is uiteraard de Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), die het beheer heeft over het park. Gebleken is reeds dat die in ieder geval medeplichtig is door porknokkers tegen betaling toestemming te geven er goud te winnen. Maar daarbij stopt het niet, want toezichthouder op Stinasu is het Ministerie van Grond- en Bosbeheer, waar minister Martosatiman verklaarde van zijn –toch al wankele– stoel te zijn gevallen toen hij het hoorde. Hem was wel eens verteld van een handjevol illegale goudzoekers, maar hij had nooit gedacht dat het in deze grootte-orde zou liggen.
Maar ‘last but defintely not least’ wil ik met de beschuldigende vinger wijzen naar de Commissie Ordening Goudsector onder leiding van Gerald Dompig, die nu al bijna twee jaar bezig is om de sector te ordenen, waartoe zij uiteraard eerst een inventarisatie heeft gemaakt om alles goed in kaart te brengen. Het is dus niet mogelijk dat Dompig nu zegt geschokt te zijn door de bevindingen van het WWF, waar hij als geen ander een totaal-overzicht heeft, en het is onmogelijk dat hij voorbij is gegaan aan Brownsberg. Dat blijkt ook uit het feit dat hij schat dat daar tot tweeduizend illegalen aan het werk zijn. Maar hij weet van niets? A no kán, toch! Alhoewel men liever spreekt van jokken, aarzel ik niet om te zeggen dat Dompig liegt.


Nu zal dat niet de eerste keer zijn dat Dompig liegt, want wie herinnert zich niet het mega-Skalian-schandaal, dat super ponton dat op het Brokopondomeer naar goud zocht en waarschijnlijk nog steeds zoekt? Reeds een aantal keren heeft Dompig beweerd dat het ponton verwijderd was, maar steeds opnieuw bleek dat niet juist. Waar de illegaliteit van de Skalian vaststaat, is het onduidelijk en onbegrijpelijk dat het gevaarte niet ter plekke van overheidswege is gedemonteerd, want het is te groot om ergens een uitgang te vinden. Ook dat wordt door Dompig toegestaan. Het is duidelijk dat Dompig op Brownsberg en elders de (goud)belangen van hoog- geplaatste functionarissen afdekt voor de goegemeente. Dat kan en mag echter niet lang meer voortduren, anders is Dompig zijn leven niet meer veilig, CTU of geen CTU, de terecht in hem teleurgestelde porknokkers zullen korte metten met hem maken!
Irenevallen

Keine Kommentare: