Mittwoch, 14. Dezember 2011

RO stuurt ontheffingsbeschikkingen naar kapiteins West Suriname

Starnieuws
14 Dec, 06:00
8c1bcd77f79696e46a75bb16f3e2e57b.jpg
Carlo Lewis, kapitein van Apoera.
De drie kapiteins van West-Suriname en twaalf basja's worden ontheven uit hun functies. Minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling heeft via het commissariaat Kabalebo ontheffingsbrieven voor de leden van het traditioneel gezag gestuurd. "Wij hebben echter geweigerd om de ontheffingsresoluties in ontvangst te nemen", zegt kapitein Carlo Lewis van Apoera aan Starnieuws.

Lewis zegt dat het gaat om de leiders van het traditioneel gezag. De bevolking van Apoera, Section en Washabo weet van niks. Er is een verkiezing gehouden waarbij Jeffery Armaketo heeft gewonnen. De kapiteins, een deel van de bevolking en de Vereniging van Inheemse dorpshoofden in Suriname (VIDS) hebben hiertegen geprotesteerd. Zij vinden dat de verkiezing niet rechtmatig was.

Niet acceptabel
"Wij zullen niet accepteren dat een ontheffingsbrief naar ons wordt gezonden", zegt Lewis. Hij vindt dat minister Diko of districtscommissaris Lorieta Seenanan-Lingaard de dorpen persoonlijk moet inlichten over de situatie. Lewis meent dat het echt niet kan dat de regering op deze manier intervenieert en de rechten van de Inheemsen vertrapt.

Lewis zegt dat er ook nieuwe basjas zijn benoemd, terwijl niemand geraadpleegd is. De regering heeft eerder bij monde van president Desi Bouterse kenbaar gemaakt dat Armaketo de kapitein is van de drie dorpen. Hij erkent de overige kapiteins niet. De VIDS heeft kenbaar gemaakt dat de regering niet kan bepalen voor de Inheemsen wie hun leiders zijn. De kapiteins en de VIDS willen dat er een referendum wordt gehouden over deze kwestie.

Keine Kommentare: