Sonntag, 4. Dezember 2011

Impact klimaatverandering Suriname groot

NoSpang
Paramaribo - “We zijn volgens mij niet voldoende bewust wat er op ons afkomt. De impact van klimaatverandering op Suriname is groter dan men zich kan voorstellen”, zegt milieuminister Ginmardo Kromosoeto. Hij roept de gemeenschap op om zich te laten informeren over het natuurgevaar dat rake klappen zal geven aan economische, sociaal-maatschappelijke en geografische ...
samenstellingen. Hij sluit zich hiermee aan bij de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma die maandag de opening verrichte van de Klimaattop in Durban.


“Klimaatverandering is voor de meeste mensen in ontwikkelingslanden een kwestie van leven en dood”, zegt Zuma in zijn openingstoespraak aan vertegenwoordigers uit 190 landen. “Daar is Suriname geen uitzondering op”, zegt Kromosoeto. De regering doet in samenwerking met internationale instituten alvast wat gedaan kan worden met de beschikbare middelen.


Zo is in Coronie een project gaande waarbij het Wereld Natuurfonds mangrove plant. Mangrovebos heeft wereldwijd getoond effectief te zijn tegen landverlies aan de zee. De opdracht is gegeven aan het directoraat Milieu om de informatie over de dreigende gevolgen van klimaatverandering optimaal en verteerbaar te brengen naar de gemeenschap.


“Maar die zal de informatie ook tot zich moeten nemen want alleen door gezamenlijke inspanning van de regering en de bevolking gaan wij in staat zijn op te kunnen treden. Dit vraagstuk geniet de volle aandacht van de president.” Deskundigen van het Ministerie van Arbeid Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) zijn in Zuid-Afrika om voorbereidingen te treffen voor het topberaad dat eind deze week zal beginnen.


Belangrijk is volgens Kromosoeto niet alleen het opwerpen van dijken om de oprukkende zee tegen te houden, maar ook het terugbrengen van de CO2-uitstoot van de geïndustrialiseerde landen. Het algemene standpunt van Suriname is steeds geweest dat de terugbrenging van de CO2-uitstoot hand in hand gaat met het compenseren van landen die een duurzaam bosbeleid voeren.


Suriname zou op de voorste rij moeten staan, omdat het land met 90% oerwoud het meest beboste ter wereld is. De industrielanden geven steeds weer het signaal er niet veel voor te voelen hun CO2-uitstoot te beperken, maar eisen wel dat de ontwikkelingslanden hun natuurbos blijven beschermen.
(B.Chandralall)

Keine Kommentare: