Dienstag, 25. August 2015

Starnieuws - Dodson: Kamp niet voor goudwinning, maar voor sjamaan


25 Aug, 00:01

foto
previousDe sjamaan Eshoro heeft een kamp cadeau gekregen van president Desi Bouterse.next


Minister Regillio Dodson (Natuurlijke Hulpbronnen) is vanaf zondagmiddag bezig om klaarheid te brengen in vermeende goudactiviteiten die zouden worden voorbereid in de omgeving van het Kasikasimagebergte. Kapitein Pesife Padoe van Palumeu en John Goedschalk, directeur van Conservation Internationals Suriname (CIS), waren maandag bij de bewindsman voor een onderhoud. Zij brachten hun ernstige zorgen over. Na verificatie door Dodson, blijkt dat sjamaan Eshoro een kamp cadeau heeft gekregen van president Desi Bouterse om als medicijnman op te kunnen treden in zijn geboortegebied. 

Minister Dodson heeft, in bijzijn van DOE-voorzitter Carl Breeveld, benadrukt tegenover de kapitein van Palumeu en CIS dat er geen vergunning is gegeven voor het winnen van goud. De bewindsman deelt Starnieuws mee dat president Bouterse hem verzekerd heeft dat niet geaccepteerd zal worden dat in het inheemse gebied goudwinningsactiviteiten ontplooid worden. Palumeu ligt aan de Tapanahonyrivier, zo’n 270 km ten zuiden van Paramaribo. De gemeenschappen zijn afhankelijk van het rivierwater. De inheemse gemeenschappen willen in geen geval dat in hun gebied aan goudwinning wordt gedaan. Het zoetwater wordt door de inheemsen en CIS beschermd.

De kapitein van Palumeu is naar de stad gekomen om de minister te informeren over de vermeende activiteiten die in het gebied voorbereid zouden worden. Er zijn vier vliegtuigen geland met een ATV en volgens de kapitein en CIS met equipement voor het zoeken naar goud. CIS heeft de coördinaten, waar een kamp wordt opgezet, overhandigd aan Dodson.

Uit het onderzoek dat door de minister is verricht, blijkt dat hij op een verkeerd been is gezet door de kapitein en CIS. Dodson kent het gebied goed omdat hij diverse projecten heeft uitgevoerd. Hij kent ook de sjamaan. Er wordt een kamp voor de medicijnman opgezet in zijn geboorteplaats tegenover het Kasikasimagebergte. Daar was een Bijbelschool. Het dorp is verlaten, maar dient als doorgangsplaats tijdens het reizen door Inheemsen. Er is een expeditie naar het gebied gegaan voor het opzetten van een kamp. Twee personen van het bureau Volkscontacten van het kabinet van de president zijn belast met de coördinatie. De ATV is nodig omdat het om een bergachtig gebied gaat.

De bewindsman zegt dat hij meer dan 150 foto's heeft bekeken en diverse gesprekken heeft gevoerd. Hij heeft ook gesproken met districtscommissaris Margaretha Malonti van bestuursressort Tapanahony. Zij is op de hoogte van het kamp dat opgezet wordt. Zij heeft een bestuursopzichter naar de plek gestuurd om de zaak te controleren. Er is geen sprake van dat er spullen bij zijn voor goudactiviteiten. Het gaat ook niet om gewapende mensen, zoals er gerapporteerd is. De bewindsman garandeert dat er geen toestemming zal worden gegeven voor goudwinning in dat gebied.

1 Kommentar:

Dr Purva Pius hat gesagt…

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

BORROWERS APPLICATION DETAILS


1. Name Of Applicant in Full:……..
2. Telephone Numbers:……….
3. Address and Location:…….
4. Amount in request………..
5. Repayment Period:………..
6. Purpose Of Loan………….
7. country…………………
8. phone…………………..
9. occupation………………
10.age/sex…………………
11.Monthly Income…………..
12.Email……………..

Regards.
Managements
Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com