Freitag, 15. März 2013

Paramaribo heeft zes keer zoveel uitstoot van kwikdampen per persoon als één van de meest vervuilde steden in China - totale mijnbouw zorgt voor hoge kwikuitstoot

DWTonline.com


Totale mijnbouw zorgt voor hoge kwikuitstoot

15/03/2013 - Ivan Cairo
PARAMARIBO - De veronderstelling dat alleen de goudsector kwikvervuiling in Suriname veroorzaakt, is verkeerd. De totale mijnbouwsector inclusief de productie van aardolie en bauxiet en natuurlijke processen, draagt daartoe bij.
Maar het grootste kwikdampgevaar komt door de uitstoot van de aluinaarde-fabriek te Paranam. Dat kwam gisteren naar voren tijdens een presentatie van ingenieur Dennis Wip over kwikdamp in de lucht boven Paramaribo. Hij sprak tijdens het seminar 'Minimalisering van kwikgebruik in Suriname' georganiseerd door het Nimos. Volgens Wip worden er "liever gisteren dan vandaag" acties ondernomen.
Bedrijfsprocessen
Het zwaar giftige kwik komt overal in de wereld in de aardkorst voor, ook in Suriname. "Op het moment dat je aan mijnbouw doet, wordt kwik gemobiliseerd", zegt Wip en komen kwikdampen vrij in de atmosfeer. Dus ook bij de grootschalige mijnoperaties van Rosebel Goldmines, Suralco en de aardolieproductie van Staatsolie. Wat moet gebeuren is dat er bedrijfsprocessen moeten komen om de uitstoot te minimaliseren of de kwik die gewonnen wordt als bijproduct van bepaalde operaties op een voor mens en milieu veilige manier te verwerken.
Vervuiling alarmerend
Over geheel Suriname inclusief in Paramaribo en ongerepte gebieden in het binnenland zijn de afgelopen jaren hoge kwikwaarden gemeten in de atmosfeer, mensen en vis. "Het komt niet alleen door de goudsector en iedereen kijkt alleen maar naar de goudsector en methyl-kwik wat in vissen zit. Maar het grote probleem is dat kwik via de atmosfeer overal kan komen", zegt Wip. Hij legt uit dat Paramaribo als kleine stad zes keer zoveel uitstoot van kwikdampen heeft per persoon als één van de meest vervuilde steden in China. "Het is hoog." Langdurige blootstelling aan lage concentraties kwik kan onder meer leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid, geheugenverlies, depressie en levendige dromen. Bij hogere concentraties zelfs tot blijvende beschadiging van het zenuwstelsel of acute dood, nierfalen, longaandoeningen, hartkloppingen en verhoogde bloeddruk.
Bij vrouwen leidt het tot beëindiging van zwangerschap, bloedingen en abnormale menstruatie. In Paramaribo zijn de afgelopen jaren op verschillende momenten zowel in de lucht als in goudopkoopbedrijven extreem hoge kwikconcentraties vastgesteld door de onderzoeker.
De instanties zoals Arbeidsinspectie, Gezondheidsinspectie en het Nimos kunnen ervoor zorgen dat regelgeving komt die normen voorschrijft voor de respectieve bedrijven waardoor hun werknemers niet blootgesteld worden aan uitstoot van kwikdamp. Ook zullen ze moeten voorkomen dat mensen die geen enkele betrokkenheid hebben bij hun bedrijfsactiviteit daar last van krijgen. Op bepaalde momenten is in de hoofdstad een concentratie van zevenduizend tot achtduizend nanogram kwik per kubieke meter lucht gemeten, ruim zeven keer hoger dan de door de Wereld Gezondheidsorganisatie gehanteerden norm.
Wip is van oordeel dat met een goede Milieuwet de overheidsinstanties de mogelijkheid krijgen om de situatie in de hand te houden.-. 

Keine Kommentare: