Freitag, 5. August 2011

Eind 2012 definitief ban op kwik :: Suriname :: Informationen und Bilder

Quelle: De Ware Tijd v. 05.08.2011

Paramaribo - Eind 2012 wordt het gebruik van kwik in de goudsector definitief in de ban gelegd. Dit statement maakt de voorzitter van het beleidsteam ‘Ordening Goudsector’, Melvin Linscheer, in een interview met de krant. Zijn team heeft uitgerekend dat er anderhalf jaar nodig is om de totale sector op deze maatregel voor te bereiden.


Linscheer is optimistisch op de slagingskans van de operatie. In de meeste goudvelden wordt kwik in grote hoeveelheden gebruikt. Tonnen van deze voor het milieu schadelijke grondstof, wordt jarenlang illegaal het land binnengebracht. “Als iedereen meegaat met de gedachtegang, moet dit niet moeilijk zijn”, redeneert Linscheer die uitlegt dat internationaal het gebruik van kwik steeds meer o­nder druk komt te staan. Uiteindelijk worden de regels zodanig aangescherpt, dat internationaal geen goud meer zal worden gekocht van landen waar het gebruik van kwik niet aan banden is gelegd. Het gebruik van deze stof is in Suriname reeds vele jaren verboden. “Wat er gebeurt, is dat er een gedoogbeleid wordt gevoerd, maar daar komt een einde aan”, benadrukt Linscheer. Alle kwik dat nu buiten de medische sector wordt gebruikt, is het land binnengesmokkeld. o­nlangs is de sector op de hoogte gebracht, dat langzamerhand het gebruik van kwik naar een nulpunt zal worden gebracht.



Het is in verband met dit voornemen dat binnenkort een beurs wordt gehouden om o­nder meer nieuwe wintechnieken aan de sector voor te houden. Linscheer: “En daarom komt ook op Maripaston een model hoe duurzamer goud te winnen.”
Dit project wordt gezien als een tussenstap om het uiteindelijke doel te bereiken. Immers zal te Maripaston nog wel gewerkt worden met kwik, maar dan wel volgens het systeem waarbij met een retort het kwik wordt opgevangen. De laatste stap is het volledig kwikvrij werken in de sector. Linscheer betoogt dat de commissie weet dat de nieuwe apparatuur duurder is dan waarmee nu in de sector wordt gewerkt. Daarom wordt naar financieringsmogelijkheden omgekeken, waardoor iedereen uit de sector de nieuwe apparatuur kan aanschaffen. Hij geeft aan dat verschillende redenen maken dat haast gezet moet worden achter de plannen. Los van de volksgezondheid, komt ook dat van de export van vis en de plannen om water te exporteren o­nder druk te staan. “Denk je dat landen o­nze producten gaan kopen als bekend is dat er gevaar is wanneer deze producten gecontamineerd zijn?”, vraagt Linscheer zich af. Hij geeft aan dat Suriname uiteindelijk geen keus zal hebben dan mee te lopen met de nieuwe trend. “Uiteindelijk zullen we op duurzame wijze moeten produceren en dat we ook kunnen zeggen dat we ‘green gold’ produceren”, aldus een zichtbaar optimistische Linscheer.-.:


Anmerkung: It´s ridicolous to point out, that import and use of mercury is illegal in Suriname. You can get this strong poison everywhere. Since 2008 it´s known that whole villages in the interior are contaminated. There was and is no reaction of the Surinamese government to help the Wayana people in Apetina who are poisoned to 100 percent. Watch these videos:
Kwik in Suriname

Kwik in Suriname
http://vimeo.com/album/862212

About this album:
"Kwik in Suriname"


Keine Kommentare: