Quelle: De Ware Tijd v. 28.08.2010
Paramaribo - Bewoners van de dorpen Bakoe, Pitchan en Lebi Doti in het Sarakreekgebied zijn ten einde raad. Het gebied moet het al ettelijke jaren het doen zonder hygiënisch drinkwater als gevolg van o ngebreidelde goudwinningactiviteiten. De bewoners zijn voor drinkwater afhankelijk van het stuwmeer, maar zien de vervuiling versneld toenemen waardoor het water er nu zeer troebel uitziet.
De bewoners ondervinden last van huiduitslag bij het baden en scheurbuik bij het drinken van dit vervuild water. Het visbestand is ook drastisch achteruit gegaan. Het betreden van hun traditionele jachtgebieden, visgronden en zelfs toegang tot hun kostgrondjes is hen ontnomen van de kolonisatie door zwaar bewapende Braziliaanse porknokkers.
DWTfoto/Isaak PoetisiVrouwen sorteren pinda op de oever bij het dorp Bakoe in het stuwmeer. Het water lijkt op het eerste gezicht schoon bij hoogwater. Echter de kleur veranderd door de grove vervuiling in een geel/witte modder bij laagwater.-.
De Brazilianen vinden toegang, omdat jongeren van het gebied puur uit eigen gewin verdienen aan transport naar de goudvelden. Om de verantwoordelijke autoriteiten nog eens de nijpende situatie voor te houden en samen te zoeken naar een structurele oplossing vertoefde de afgelopen twee weken een delegatie uit het gebied in Paramaribo. Deze vertegenwoordiging handelt in opdracht van hoofdkapitein Waldi Alekie van Sarakreek en bestaat uit basya Amoidie Amoko van Lebi Doti en de dorpsoudsten Baabo Saje (Lebi Doti) en Baidie Losia van Bakoe. “We hebben tot nog toe niemand kunnen spreken en hebben dus geen zicht op een oplossing”, zegt Amoko moedeloos.
De krant sprak de delegatie donderdagavond bij het doorgangshuis Mac Arthur op het terrein van het districtscommissariaat Sipaliwini. Amoko zegt dat in de afgelopen periode zij niet eraan toe zijn gekomen wezenlijke gesprekken te voeren met de autoriteiten. Gisterenmorgen keerde de delegatie teleurgesteld terug naar Sarakreek. Vlak voor de verkiezingen van mei is deze nijpende situatie per brief kenbaar gemaakt aan districtscommissaris Verno Pryor.
Een soortgelijke brief is ook bezorgd bij de gewezen minister Michel Felisi van Regionale o ntwikkeling (RO). “We hadden graag de nieuwe minister Linus Diko willen spreken”, oppert de dignitaris, maar zonder enige reactie. De nieuwbakken RO-minister Diko die zich aan het inwerken is, zegt hiermee geconfronteerd dat na afstemming met dc Pryor de nodige afstemming zal worden gepleegd met de daarvoor verantwoordelijken binnen RO, hoe de problematiek te lijf te gaan. “Ik voel me verantwoordelijk in te staan voor de problemen van Sarakreek”, aldus Diko.
Anmerkung: Watch these videos:
|
About this album: "Kwik in Suriname" |
|
|
| | |
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen