Freitag, 3. September 2010

Goudsector wordt geordend na 1 oktober


Video thumbnail. Click to play
Click to Play


President Desi Bouterse vindt dat het de hoogste tijd wordt om de goudsector te ordenen. Er heerst een enorme chaos in het binnenland. Het milieu wordt vernietigd en is een wild west situatie.
Het goud wordt weggedragen, terwijl er ook geen belasting wordt betaald. Na 1 oktober zal deze kwestie worden aangepakt. Behalve met de bedrijven in de goudsector is er ook hierover gesproken met de Braziliaanse ambassade.
"We moeten de zaak goed ordenen en niet af en toe militairen en politie sturen om hun machines af te pakken", zegt de president.

Bouterse zegt dat "het een o nbeschrijfelijke troep is in het binnenland. We moeten de spelregels opstellen. Het is een enorme uitdaging. Ik denk dat de Mega Combinatie samen met de A-Combinatie, de politieke organisaties die het binnenland beheersen, de zaak moeten oplossen".

Duidelijke regels 
Op een vraag zegt Bouterse dat Newmont en IAMGOLD niet zenuwachtig hoeven te worden. Er zijn voorstellen van IAMGOLD die 2 miljard dollar wil investeren in de sector. "Het gaat niet alleen om het geld maar ook om op welke wijze wij gaan participeren in de op te zetten mijnen", aldus Bouterse. Ook Newmont wil een goudmijn opzetten in oost-Suriname. Een concept-overeenkomst is goedgekeurd door de vorige raad van ministers. Het wachten is op de o ndertekening.

Hij vindt dat Suriname eerst zijn huiswerk moet maken, waardoor de spelregels duidelijk zijn. De investeringswet moet worden aangepast. De standaarden moeten helder zijn voor alle investeerders. Dan valt er altijd te praten met IAMGOLD en Newmont/Surgold.