Sonntag, 29. August 2010

Sarakreek is Brazilianen spuugzat - Vervuiling stuwmeer dramatisch






Quelle: De Ware Tijd v. 28.08.2010

Paramaribo - Bewoners van de dorpen Bakoe, Pitchan en Lebi Doti in het Sarakreekgebied zijn ten einde raad. Het gebied moet het al ettelijke jaren het doen zonder hygiënisch drinkwater als gevolg van o ngebreidelde goudwinningactiviteiten. De bewoners zijn voor drinkwater afhankelijk van het stuwmeer, maar zien de vervuiling versneld toenemen waardoor het water er nu zeer troebel uitziet.




De bewoners ondervinden last van huiduitslag bij het baden en scheurbuik bij het drinken van dit vervuild water. Het visbestand is ook drastisch achteruit gegaan. Het betreden van hun traditionele jachtgebieden, visgronden en zelfs toegang tot hun kostgrondjes is hen ontnomen van de kolonisatie door zwaar bewapende Braziliaanse porknokkers.



DWTfoto/Isaak PoetisiVrouwen sorteren pinda op de oever bij het dorp Bakoe in het stuwmeer. Het water lijkt op het eerste gezicht schoon bij hoogwater. Echter de kleur veranderd door de grove vervuiling in een geel/witte modder bij laagwater.-.  

De Brazilianen vinden toegang, omdat jongeren van het gebied puur uit eigen gewin verdienen aan transport naar de goudvelden. Om de verantwoordelijke autoriteiten nog eens de nijpende situatie voor te houden en samen te zoeken naar een structurele oplossing vertoefde de afgelopen twee weken een delegatie uit het gebied in Paramaribo. Deze vertegenwoordiging handelt in opdracht van hoofdkapitein Waldi Alekie van Sarakreek en bestaat uit basya Amoidie Amoko van Lebi Doti en de dorpsoudsten Baabo Saje (Lebi Doti) en Baidie Losia van Bakoe. “We hebben tot nog toe niemand kunnen spreken en hebben dus geen zicht op een oplossing”, zegt Amoko moedeloos.

De krant sprak de delegatie donderdagavond bij het doorgangshuis Mac Arthur op het terrein van het districtscommissariaat Sipaliwini. Amoko zegt dat in de afgelopen periode zij niet eraan toe zijn gekomen wezenlijke gesprekken te voeren met de autoriteiten. Gisterenmorgen keerde de delegatie teleurgesteld terug naar Sarakreek. Vlak voor de verkiezingen van mei is deze nijpende situatie per brief kenbaar gemaakt aan districtscommissaris Verno Pryor.


Een soortgelijke brief is ook bezorgd bij de gewezen minister Michel Felisi van Regionale o ntwikkeling (RO). “We hadden graag de nieuwe minister Linus Diko willen spreken”, oppert de dignitaris, maar zonder enige reactie. De nieuwbakken RO-minister Diko die zich aan het inwerken is, zegt hiermee geconfronteerd dat na afstemming met dc Pryor de nodige afstemming zal worden gepleegd met de daarvoor verantwoordelijken binnen RO, hoe de problematiek te lijf te gaan. “Ik voel me verantwoordelijk in te staan voor de problemen van Sarakreek”, aldus Diko.



Anmerkung: Watch these videos:




Kwik in Suriname
About this album:
"Kwik in Suriname"

Goudkoorts



Goudkoorts - Cursed for Gold - La Fièvre de l'or: French documentary from 2008 about the goldrush in Suriname and French Guyana (subtitled in Dutch language): A new gold rush is sweeping through the Amazon rainforest where scores of women and men hunt for nuggets and specks of gold. But this race for gold is bringing on the destruction of one of the last earthly paradises, the worlds largest tropical forest, the lungs of our planet, where everything and anything can be paid in gold. As a result, a gold ingot cycle has developedwith its batch of insolvents, prostitutes, godfathers, traffickers, whether in French Guiana, Brazil or Surinam...

The Shaman’s Apprentice



The Shamans Apprentice: A Tale of the Amazon Rain Forest In this story of discovery and hope, a fatal disease comes to the Trio village in the Amazon leaving a few villagers with faith in the shamans healing. When a foreign woman arrives, she helps the village understand the importance of the shamans wisdom, and this helps a Trio boy realize his dream.

Freitag, 27. August 2010

Beëdiging Martin Misiedjan - Video StarNieuws



Martin Misiedjan zal zich houden aan de afgelegde belofte als minister van Justitie en Politie. Deze afspraak met het volk maakte hij donderdag bij zijn beëdiging. Misiedjan werd beëdigd door waarnemend president Robert Ameerali. Partijgenoten, familie en vrienden haalden opgelucht adem toen de formaliteit eindelijk vervuld was. Er is veel discussie in de samenleving ontstaan over de dreadlocks van Misiedjan. Gelijk na de beëdiging moest de minister optreden in De Nationale Assemblee. Het parlement keurde goed dat 345 personen de Surinaamse nationaliteit zullen krijgen. De wetsontwerpen werden met algemene 36 stemmen aangenomen.

Donnerstag, 26. August 2010

Scholierenuitwisseling Domburg-Botopasie 2010 - Powerpoint Presentatie




Presentatie/Samenstelling/Fotografie: Ian Nesty
voor OS Domburg, Wanica

Misiedjan: Zonder vrijheid geen ontwikkeling



Mr. Martin Misiedjan wordt donderdag beëdigd als minister van Justitie & Politie. Hij is Christen, maar hangt de 'rasta-beweging' aan. Misiedjan zegt dat mensen die vrij zijn in hun denken het land tot ontwikkeling kunnen brengen. Hij vindt dat mensen nog te veel in 'stramienen' denken en vaak op basis van het uiterlijk iemand beoordelen. Er is veel discussie geweest over de dreadlocks van Misiedjan, maar hij kwam op voor z'n recht en weigerde de lokken af te knippen. Misiedjan vertelt in 'Startalk' over zijn ideeën en idealen.

Dienstag, 3. August 2010

Erlan Sleur over mijnbouw activiteiten en de vernietiging van het Brownsberg natuurpark






Interview met Erlan Sleur over mijnbouw activiteiten en de vernietiging van het Brownsberg natuurpark door corruptie bij de overheid (Minister Rusland en Ronnie Brunswijk)