Sonntag, 20. Dezember 2009

Warzone Suriname

Verwoesting Surinaamse jungle door corruptie

Schrijver van het allereerste Nederlands-Surinaamse woordenboek, Vinije Haabo, gaat in deze aflevering van LLiNK Warzone naar het hart van de jungle in Suriname. Hij gaat terug naar zijn geboortedorp Pikinslee, een jungledorpje dat ernstig wordt bedreigd door de grote verwoesting van de jungle. Buitenlandse multinationals jagen met bulldozers, kettingzagen en giftige chemicaliën op goud en hout door het oerwoud en laten een allesvernietigend spoor achter. Deze schokkende beelden zijn te zien in LLiNK Warzone Suriname

Get Microsoft Silverlight

Holland doc: God zij met ons Suriname, in de schaduw van het 8-decemberproces

Documentaire over Suriname naar aanleiding van de rechtszaak over de Decembermoorden van 1982. De oude en de jonge generatie over het Suriname van toen en nu. De bewoners van bejaardenoord Huize Margriet aan de Kwattaweg in Paramaribo worden geportretteerd. Toen vele generatiegenoten rond de onafhankelijkheid in 1975 naar Nederland vertrokken, verkozen zij te blijven in hun geboorteland. Ze maakten destijds deel uit van de gegoede klasse; ambtenaren, juristen, leraren en weduwen van notabelen. Na de geldontwaarding van de jaren negentig kunnen ze nu nog maar net rondkomen van hun destijds goede pensioen en zijn ze veelal afhankelijk geworden van hun kinderen in Nederland. Kijkend naar de beelden van de viering van de onafhankelijkheid, de aanvang van het strafproces en de herdenking van de 8 decembermoorden, vertellen ze over het Suriname van weleer en hun ervaringen tijdens de turbulente geschiedenis van de 35 jaar jonge onafhankelijkheid van Suriname. Parallel hieraan volgen de makers de journalisten van het actualiteiten-programma In de Branding van het televisiestation Apintie. Ze gaan mee op reportage en brengen ons naar het nieuws, de politieke ontwikkelingen in het Suriname van vandaag. Desi Bouterse legt een krans bij zijn Monument van de Revolutie en propageert de strijd om zijn land uit de greep van 'armoede en corruptie' te halen. Minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking zegt tijdens zijn bezoek de resterende 91 miljoen euro gelden van de in 1975 overeengekomen ontwikkelingshulp toe en benadrukt de huidige 'volwassen relatie' tussen Nederland en Suriname. President Venetiaan belooft in zijn toespraak tijdens de onafhankelijkheidsviering 'zonnige perspectieven', maar helaas ook 'donkere plekken aan de horizon' voor het volk van Suriname: 'Ons onafhankelijkheidsfeest vindt plaats in de schaduw van 8 december.' Documentaire van Maarten Schmidt & Thomas Doebele.

Get Microsoft Silverlight

Het is zo fijn om Surinamer te zijn

Documentaire over een groep bevlogen jongeren in Suriname.

Get Microsoft Silverlight

Mittwoch, 2. Dezember 2009

Srefidensi debat Wereldomroep

Verslag van het verkiezingsdebat gehouden bij Radio Nederland Wereldomroep in Hilversumaan de vooravond van Srefidensi 2009.
Welke standpunten hebben de verschillende vertegenwoordigers van de Nederlandse afdelingen van de Surinaamse politieke partijen?